Reportaje

02.05.2007 POLIŢIŞTII VOR FI INSTRUIŢI SĂ REZOLVE MAI CALITATIV CAZURILE DE VIOLENŢĂ PE BAZĂ DE GEN

02.05.2007 POLIŢIŞTII VOR FI INSTRUIŢI SĂ REZOLVE MAI CALITATIV CAZURILE DE VIOLENŢĂ PE BAZĂ DE GEN

Chişinău, 2 mai. (INFOTAG). Studenţii şi cadre didactice de la Academia de Poliţie din capitală vor fi instruiţi să rezolve mai calitativ cazurile de violenţă pe bază de gen, în cadrul proiectului „Succesul în soluţionarea problemei violenţei de bază de gen – sporirea nivelului de cunoştinţe şi al experienţei de lucru a poliţistului”, lansat, miercuri, într-o conferinţă de presă, de către Forul Organizaţiilor de Femei din Moldova.

Potrivit Agenţiei INFOTAG, Elena Burcă, preşedintele forului, a spus că proiectul a fost elaborat în baza unui sondaj realizat pe un eşantion de 600 de persoane, care a oferit statistici foarte îngrijorătoare. Peste 98% din cei chestionaţi au confirmat prezenţa tratamentului brutal în familie, 70% consideră că violenţa este o normă în familie, 52% au afirmat că cunosc cazuri de violenţă în familiile cunoscuţilor lor.

Burcă a precizat că pe parcursul a trei ani, de cînd activează Centrul de criză „Casa Mărioarei”, peste 5 mii de femei au apelat la ajutorul specialiştilor. În acelaşi timp 68% din persoanele intervievate au spus că nu ştiu unde ar putea să ceară ajutor în cazul în care ar fi bătute de soţi. Cauzele cele mai frecvente ale agresiunii în familie sînt alcoolismul, şomajul, lipsa banilor, dar şi bolile psihice de care tot mai mulţi bărbaţi suferă.

În cadrul proiectului lansat, vor fi desfăşurate investigaţii în rîndul colaboratorilor organelor de drept, al medicilor de familie, asistenţilor sociali cu scopul de a determina modul de percepere a problemei violenţei în societatea moldovenească. Totodată, vor fi studiate cele mai bune practici internaţionale pentru prevenirea acestui fenomen, legislaţia naţională va fi ajustată la cea internaţională, vor fi editate borşuri, pliante informative privind combaterea acestor stereotipuri; va fi creată o reţea de jurnalişti care scriu la subiectul respectiv şi care vor fi instruiţi să sensibilizeze mai mult societatea la aceste probleme.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.