Reportaje

02.05.2007 ONG-URI DIN R.MOLDOVA PLEDEAZĂ PENTRU RATIFICAREA CONVENŢIEI CADRU PRIVIND CONTROLUL TUTUNULUI

02.05.2007 ONG-URI DIN R.MOLDOVA PLEDEAZĂ PENTRU RATIFICAREA CONVENŢIEI CADRU PRIVIND CONTROLUL TUTUNULUI

Chişinău, 2 mai, (INFOTAG). Organizaţii neguvernamentale (ONG) din R.Moldova se pronunţă pentru ratificarea Convenţiei cadru privind Controlul Tutunului, pe care ţara a semnat-o pe 29 iunie 2004.

Antoniţa Fonari, director executiv al centrului “Tineri şi liberi”, a informat, miercuri, într-o conferinţă de presă la Agenţia INFOTAG, că documentul a fost prezentat Parlamentului pentru ratificare, dar legislativul tot amînă luarea deciziei finale. Fonari a afirmat că legislaţia naţională în vigoare privind producţia şi răspîndirea articolelor din tutun este depăşită de timp şi nu îndeplineşte normele europene; nu se acordă atenţia suficientă reclamei sociale care promovează abandonarea fumatului; ţigările se vînd minorilor, cetăţenii cred că este normal să fumeze în preajma copiilor şi a femeilor însărcinate; în republică nu se prevăd sancţiuni pentru încălcarea legilor care reglementează vînzările de ţigări şi fumatul.

Irina Zatuşevschi, directorul ONG „Reţeaua de comunicare în domeniul sănătăţii”, a accentuat faptul că autorităţile din Bulgaria, Norvegia, Italia, Spania, Franţa au interzis fumatul la locul de muncă şi în locuri publice, conştientizînd daunele pe care acest viciu îl aduce sănătăţii; în Moldova, chiar dacă au fost aplicate restricţii la reclama pentru articolele din tutun, ţigările se vînd uneori în lipsa licenţei, astfel că oricine poate să le cumpere; inscripţiile despre daunele fumatului cu caracter generalizat trebuie înlocuite cu altele mai concrete, bunăoară, care să spună că acest viciu provoacă maladii oncologice, afectează funcţionarea inimii şi a sistemului nervos.

Zatuşevschi a opinat că, din cauza că întîrzie cu ratificarea convenţiei, Moldova nu poate participa la procese internaţionale; Uniunea Europeană oferă bani pentru susţinerea fondului de sprijin al gospodăriilor de fermier care au cultivat tutun şi au decis să treacă la alte culturi agricole, pe cînd Moldova nu are acces la aceste finanţări şi pare un partener necredibil în faţa UE.

Pe 4 mai, ONG-urile vor organiza o acţiune de protest în faţa Teatrului de Operă şi Balet din Chişinău, pentru a sensibiliza autorităţile şi a grăbi ratificarea convenţiei.

INFOTAG precizează: 144 de ţări din totalul de 168 semnatare au ratificat Convenţia cadru privind Controlul Tutunului. Potrivit tradiţiei, Ziua Mondială fără Tutun se celebrează pe 31 mai şi are ca simbol orhideea.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.