Reportaje

13.06.2007 VALERI CLIMENCO – CU VEACESLAV IORDAN

13.06.2007 VALERI CLIMENCO – CU VEACESLAV IORDAN

Chişinău, 13 iunie, (INFOTAG). Valeri Climenco, preşedintele Congresului Comunităţilor Ruse din Moldova, liderul Mişcării Social-Politice „Ravnopravie”, în cheamă chişinăuienii să voteze pe 17 iunie pentru candidatul de primar al PCRM, Veaceslav Iordan.

Climenco a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă la Agenţia INFOTAG, că a pledat mereu împotriva actualei puteri, care „nu şi-a îndeplinit promisiunile, a deteriorat relaţiile cu Rusia, a dus în impas procesul de negocieri pentru rezolvarea problemei transnistrene”, dar „dacă majoritatea alegătorilor nu îl vor susţine pe Iordan, primar va deveni Dorin Chirtoacă, agresiv faţă de vorbitorii de limbă rusă” şi care, de pe acum „declară că trebuie reduse şcolile şi grădiniţele ruse, stabilite amenzi pentru anunţuri în limba rusă, sistată televiziunea şi radiodifuziunea în limba rusă, instalate monumente celor care au luptat de partea fasciştilor în perioada celui de-al doilea război mondial”.

Potrivit lui Climenco, Veaceslav Iordan, exercitînd interimatul funcţiei de primar, a făcut multe pentru Chişinău, „a reuşit să stabilească contactul cu primarul de Moscova, Iuri Lujkov, dispus să ajute la rezolvarea multor probleme ale municipiului, şi să refacă relaţiile moldo-ruse”. Preşedintele „Ravnopravie” a precizat că nu face apel pentru sprijinirea PCRM, ci pentru o persoană concretă, Veaceslav Iordan, în speranţa că el „se va ocupa de problemele oraşului, va întări relaţiile cu Rusia şi va apăra drepturile chişinăuienilor vorbitori de limbă rusă”.

Totodată, el a spus că „Ravnopravie” este împotriva colaborării Moldovei cu blocul NATO şi a organizării de exerciţii militare pe teritoriul ţării; că autorităţile moldovene încalcă Constituţia care stabileşte statutul neutru al statului, şi, „colaborînd cu un bloc agresiv, nu sînt văzute bine de comunitatea mondială”. Reprezentanţii Ligii Studenţilor Ruşi din Moldova, prezenţi la conferinţa de presă, s-au solidarizat cu Valeri Climenco.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.