Reportaje

24.07.2007 CARIERA DIN SOROCA CERE GUVERNULUI DAUNE DE 200 MLN. EURO

24.07.2007 CARIERA DIN SOROCA CERE GUVERNULUI DAUNE DE 200 MLN. EURO

Chişinău, 24 iulie, (INFOTAG). Acţionarii Carierei de Pietriş şi Granit din Soroca acuză autorităţile Moldovei de tentativă de naţionalizare ilegală a întreprinderii şi le cer daune de 200 mln. euro, într-o plîngere depusă la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). Alexandr Griţunic, acţionarul majoritar al carierei, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă la Agenţia INFOTAG, că în urma naţionalizării, întreprinderea urmează să ajungă sub controlul unor persoane care au legătură cu conducerea de vîrf a statului. „Acum un an, Preşedintele Vladimir Voronin a vizitat întreprinderea. Peste o zi, venise cu control colaboratori ai Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi a Corupţiei. Apoi în atacul împotriva noastră a fost antrenată Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare, Camera Licenţierilor. Din februarie 2007, noi nu lucrăm pentru că nu am putut obţine licenţa”, a relevat Griţunic.

El a amintit că, în decembrie 2006, Procuratura a depus o cerere în judecată prin care a cerut anularea privatizării din anul 2000, contra 2,5 mln. lei. Instanţa i-a obligat pe proprietarii întreprinderii să restituie acţiunile către stat, acesta, la rîndul său, fiind dator să înapoieze banii plătiţi pentru acţiuni. „Atacul de rider asupra carierei din Cosăuţi reprezintă o încercare a conducerii ţării de a institui controlul personal asupra industriei construcţiilor. Sîntem singurii din ţară care extragem granit şi rezervele sînt foarte serioase. În ultimii ani, întreprinderea a devenit profitabilă şi se evaluează la 40 mln. lei”, a declarat Griţunic.

Avocatul Vitalie Nagacevschi a apreciat că statul a încălcat drepturile proprietarului. „Este inexplicabil ceea ce se întîmplă în ţară. În viitorul apropiat, Moldova va pierde la CEDO milioane de euro şi vom plăti pentru erorile funcţionarilor. CEDO ar putea anunţa verdictul în dosarul carierei după anul 2009. Cel mai probabil, Moldova va pierde dosarul şi imaginea ei pe plan internaţional se va înrăutăţi şi mai mult”, a estimat avocatul.

INFOTAG precizează: Cariera de Pietriş şi Granit din Soroca SA are 1050 de acţionari. 84% din acţiuni aparţin întreprinderii „Baroul Partner-A” (proprietate a lui Alexandr Griţunic).

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.