Reportaje

PLANUL DE ACȚIUNI PENTRU O GUVERNARE DESCHISĂ A FOST REALIZAT ÎN PROPORȚIE DE 53% - RAPORT ADEPT

20 martie, 2014
PLANUL DE ACȚIUNI PENTRU O GUVERNARE DESCHISĂ A FOST REALIZAT ÎN PROPORȚIE DE 53% - RAPORT ADEPT

Planul de Acțiuni pentru o Guvernare Deschisă 2012-2013, care prevede implementarea angajamentelor asumate de Republica Moldova în cadrul Parteneriatului pentru Guvernare Deschisă, a fost realizat în proporție de 53%. La această concluzie au ajuns experții Asociației pentru Politică Participativă ADEPT care au realizat un raport de evaluare a implementării acestui plan.

Autorul raportului, expertul ADEPT, Petru Culeac, a menționat joi, în cadrul unei conferințe de presă la agenţia ”INFOTAG”, că planul a prevăzut realizarea a trei obiective importante – asigurarea unui proces decizional participativ/implicarea cetățenilor și creșterea transparenței în procesul de guvernare, care a fost realizat în proporție de 47%, gestionarea eficientă a resurselor publice prin sporirea transparenței cheltuielilor publice (70%) și îmbunătățirea calității serviciilor publice (40%).

”În procesul de implementare a acestui Plan de Acțiuni au fost înregistrate unele progrese, dar din cauza mai multor dificultăți procesul de consolidare a unei guvernări deschise a decurs anevoios. Principala problemă a fost că unele instituții au fost percepute ca fiind singurele responsabile de realizarea acestui planul, pe când în realitate, guvernul în general este responsabil de calitatea implementării acestuia”, a spus expertul.

Potrivit lui, printre cele mai mari realizări ale planului se numără adoptarea legii privind reutilizarea informațiilor, crearea paginilor oficiale de facebook a autorităților publice centrale, publicarea datelor pe portalul www.date.gov.md, lansarea platformei de gestiune a datelor privind asistența externă și a sistemului informațional electronic ”Registrul de stat al achizițiilor publice”, digitalizarea serviciilor publice.

În același timp, au fost constate și anumite deficiențe printre care se numără neelaborarea portalului www.petitii.gov.md, lipsa unui sistem pentru depunerea on-line a declarațiilor de avere a persoanelor cu funcții de răspundere și nepublicarea sau publicarea parțială de către unele ministere a informațiilor privind declarațiile de venit ale miniștrilor și viceminiștrilor. Raportul a mai constat că 50% dintre ministere nu publică sau publică parțial datele privind proiectele, planurile și rapoartele bugetare.    

”De asemenea, am constat că jumătate dintre ministere au deficiențe la capitolul publicării pe site-urile oficiale a datelor despre activitatea lor. Mai mult, deși legea le obligă, acestea nu publică pe site informațiile despre achizițiile publice desfășurare. Toate aceste fapte sunt regretabile, deoarece site-ul este un instrument principal prin care ministerul comunică cu cetățenii”, a spus Culeac.

Expertul a menționat că o Guvernare Deschisă înseamnă în primul rând o guvernare transparentă și prestarea unor servicii publice de calitate cetățenilor.

”Cu regret, anume la aceste capitole mai persistă deficiențe. Guvernul trebuie să conștientizeze importanța unui guvern deschis. În același timp, este important ca și cetățenii să vadă rezultatele guvernului și să le simtă atunci când apelează la serviciile publice”, a menționat Petru Culeac.

Directorul ADEPT, Igor Boțan, a precizat că principalul neajuns al acestui plan a fost că în procesul de implementare s-a pus accentul pe dimensiunea tehnologică și nu pe conștientizarea de către toți funcționarii publici că un guvern Deschis înseamnă în primul rând un guvern transparent.  

Experții au concluzionat că orice început este dificil, însă acum este important ca guvernul să asigure continuitatea eforturilor Republicii Moldova în vederea constituirii unui Guvern Deschis.

”Este important ca acțiunile care nu au fost realizate în acest plan să fie incluse într-un nou plan, astfel încât să fie duse la bun sfârșit toate obiectivele asumate”, a spus Igor Boțan.

 

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.