Reportaje

MĂMICILE CU COPII AMENINȚĂ CU PROTESTE DACĂ AȘA-ZISA ”LEGE A INDEMNIZAȚIILOR” NU VA FI MODIFICATĂ

27 martie, 2014
MĂMICILE CU COPII AMENINȚĂ CU PROTESTE DACĂ AȘA-ZISA ”LEGE A INDEMNIZAȚIILOR” NU VA FI MODIFICATĂ

Mămicile cu copii amenință că vor organiza mai multe proteste dacă autoritățile nu se vor autosesiza și nu vor vota de urgență modificări la Legea 332 din 23 decembrie 2013, care a stabilit noi metode de calculare a indemnizației unice la naştere și a celei pentru creșterea copilului, care urmează să intre în vigoare din 1 aprilie 2014 .

Viitoarea mămică Olga Soltinschi a menționat joi, în cadrul unei conferințe de presă la agenția ”INFOTAG”, că mămicile cu copii vor ieși duminică, 30 martie, la ora 11.00, la protest lângă monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt din capitală, pentru a-și exprima regretul și indignarea în legătură cu faptul că autoritățile nu au operat modificări la lege așa cum au promis.

”Modificările adoptate de parlament la finele anului 2013, care nu ne avantajează și ne descurajează să mai naștem copii în Moldova, urmează să intre în vigoare în câteva zile. Deși autoritățile au promis că vor adopta de urgență modificări la prevederile contestate acest lucru nu s-a întâmplat până în prezent. Noi am adresat un apel către Ministerul Muncii, Protecție Sociale și Familiei, Curții Constituționale, parlamentului, guvernului și președinției prin care solicităm anularea modificărilor însă nu vedem nicio reacție din partea autorităților”, a spus sursa citată, care a precizat că mămicile vor protesta pe 1 aprilie și în fața Curții Constituționale.

Viitorul tătic Sergiu Bodean a menționat că protestatarii au solicitat operarea a 13 modificări la lege, însă Ministerul Muncii a acceptat deocamdată doar trei.

”Însă nici aceste trei propuneri de modificare a legii deocamdată nu au fost votate de parlament. În aceste condiții, nu este clar de la 1 aprilie cum vor fi calculate indemnizațiile, atât cele unice, cât şi cele pentru îngrijirea copilului. Vom ieși la proteste pentru că situația nu mai poate fi tolerată”, a spus Bodean.

În ceea ce privește argumentele Ministerului Muncii, precum că mai multe mame au prejudiciat bugetul statului cu milioane de lei după ce și-au stabilit salarii mai mari pentru ultimele șase luni înainte de concediul de maternitate, beneficiind astfel de indemnizații mai mari, Sergiu Bodean a menționat că aceste cazuri nu au nimic în comun cu solicitările părinților.

”Aceasta nu este problema noastră. Ministerul operează cu cifra de 50-60 de mame care și-au modificat datele privind salariul și au obținut indemnizații mai mari. Ministerul trebuie să sesizeze organele de drept care să investigheze fiecare caz în parte și să ia decizii de sancționare. De ce trebuie luate decizii care să afecteze alte mame, care pe parcursul anilor au achitat conștiincios impozitele la stat?”, a întrebat el, solicitând autorităților să revină la legea veche.

Mămicile s-au mai plâns și de faptul că concediul de maternitate și indemnizațiile se achită cu întârziere, după două luni de la naștere, fapt care creează incomodități majore în ceea ce privește întreținerea copilului.

”Copilul necesită îngrijire din prima zi de naștere nu după două luni”, a spus viitoarea mămică Svetlana Albu.


”INFOTAG” precizează: La finele lunii decembrie parlamentul a aprobat mai multe modificări la Legea 332. În special acestea prevăd majorarea perioadei de calcul a indemnizației pentru îngrijirea copilului, de la 6 până la 12 luni. De asemenea, modificările prevăd că în perioada de calcul vor fi incluse și lunile de boală. Mai mult, dacă mămica va naște al doilea copil în perioada când se află în concediu de maternitate cu primul copil, atunci indemnizația pentru al doilea copil nu se va calcula din salariul avut anterior (30%), dar din salariul minim de 900 de lei în sectorul public și 1 400 de lei în cel privat.

 

 

Comentarii [ 5 ] Adaugă

  1. 27.03.2014 02:36:27 Vasile
    Este un proiect pe care buliga l-a efectuat la indicatiile ministerului finantelor care a atentionat pericolu de intrare in incapacitate de plata a acestor indemnizatii. dar proiectul a fost scos in discutii transparente, astfel aceste polemice nu sunt necesare odata ce se duc tratative directe dupa practici europene, unde un minister discuta proiectul la masa de tratative cu societatile civile(ONG). Oricum nu cred ca Buliga este impotriva mamelor, caci nu o data a demonstrat ca este o persoana obiectiva si majorarile de la 2100 pina la 4800 a indemnizatiei unice la nastere, ne comunica multe.
  2. 27.03.2014 02:37:32 Victor
    campanie neagra stupida impotriva ministrului Buliga. dinsa doar a dorit ca mai mult sa nu se fure bani din buget. nu s-a primit. nu la ea trebuie de strigat ca de ce se plateste putin pentru platile sociale. mai bine sa protestam in fata fiscului si sa cerem trasnparenta fiscala si ca toti sa plateasca impozit cinstit. atunci si bani mai multi se vor acumula in buget, alocindu-se o suma mai mare in acest sens.
  3. 27.03.2014 02:40:58 ina
    Avem un stat criminali, daca s-a ajuns sa se ia si de la gura copiilor, atunci NO comment. sa creasca ei copii cu 400 de lei pe lună. Jos Buliga!!!!!!!!!!!
  4. 27.03.2014 03:07:28 Alina
    Daca toata problema ar exista in Ministerul Muncii atunci cu siguranta nu se ajungea aici dar asa nu se aloca suficienti bani de la Ministerul Finantelor si de unde sa scoata Buliga bani ca sa le achita la toate mamele aceste indemnizatii? Proiectele pe care le elaboreaza Ministerul Muncii mi se pare tare corecte o data ce a permis mamelor dupa nastere sa primeasca si indemnizatii dar daca e in putinta sa mearga la un serviciu si sa aiba si un salariu
  5. 28.03.2014 10:39:56 natalia
    Corect a spus Sergiu Bodean!!!!Daca cineva a facut asa ca in ultimele luni sa aiba salariu dublu, atunci acolo sa se caute si sa se recalculeze...Deoarece nu e posibil ca atunci cind o femeie e insarcinata sa lucreze dublu fata de perioda precedenta.Dar Ministerele noastre ca sa nu se oboseasca, au luat de au facut o regula pt toti... Si cei care au amagit statul si in continuare vor fura, ca sunt sigura ca si acum se vor dubla salarii,dar nu doar pt ultimele 6 luni, dar petru 9. Cine are de pierdut? Iarasi noi, cele care muncim ca proastele si achitam impozite!

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.