Reportaje

UNIUNEA INDUSTRIALĂ DE ELECTRICITATE „EURELECTRIC” ESTE INTERESATĂ SĂ COLABOREZE CU INDUSTRIA ELECTRICĂ DIN RM

04 iulie, 2014
UNIUNEA INDUSTRIALĂ DE ELECTRICITATE „EURELECTRIC” ESTE INTERESATĂ SĂ COLABOREZE CU INDUSTRIA ELECTRICĂ DIN RM

Uniunea Industrială de Electricitate „Eurelectric” – o asociație a întregii industrii electrice din UE, este interesată să colaboreze cu industria electrică din Republica Moldova.

În acest sens, o delegație a Uniunii în frunte cu secretarul general al acesteia, Hans Ten Berge, s-a aflat la Chișinău în perioada 3-4 iulie în cadrul unei vizite de documentare pentru a se informa despre starea de lucruri din domeniul electric din Republica Moldova și a stabili perspectivele ulterioare de colaborare. Hans Ten Berge a relatat vineri, în cadrul unei conferințe de presă la agenţia „INFOTAG”, că Eurelectric este o asociație din care fac parte 30 de membri cu drepturi depline care reprezintă industria de energie electrică din 32 de țări europene. „Misiunea Eurelectric este de a contribui la dezvoltarea și asigurarea competitivității industriei de energie electrică pentru asigurarea unei furnizări fiabile de energie electrică pe o piață integrată.

De asemenea, dorim să dezvoltăm eficiența energetică și să promovăm energia electrică cu emisii reduse de carbon. În acest context, suntem interesați de o colaborare eficientă cu industria electrică din Republica Moldova, dar și din Ucraina, și integrarea acestora pe piața electrică a UE, mai ales în contextul semnării recente a Acordului de Asociere”, a spus Hans Ten Berge. Potrivit lui, industria electrică are mari perspective de dezvoltare, având în vedere tendința de tranzitare la energia regenerabilă. „Treptat, energia va înlocui gazul pentru încălzire și răcire și va prelua rolul combustibilului utilizat pentru automobile.

Evident, acest lucru nu se va întâmpla într-o singură zi, dar deja vedem o creștere a numărului de automobile cu energie, care la moment constituie 0,5% din întreg parcul de automobile din lume”, a spus sursa citată. Secretarul general al Eurelectric a mai declarat că scopul Uniunii este de a crea rețele de energie inteligentă, ceea ce înseamnă utilizarea energiei solare, eoliene și din biomasă. „Cooperarea Republicii Moldova cu UE ar trebui să ducă la îmbunătățirea condițiilor de furnizare a energiei electrice. Asta, însă, nu înseamnă reducerea prețurilor pentru energie.

Dimpotrivă, acestea vor crește, dar în paralel cu acest lucru vor crește și veniturile populației. În țările care au aderat la UE în ultimii 10 ani nu am văzut o scădere de prețuri la energie, în schimb am văzut o majorare substanțială a veniturilor, astfel încât oamenii să aibă posibilitatea să achite aceste servicii”, a spus el. Hans Ten Berge a menționat că în cadrul vizitei la Chișinău s-a întâlnit cu studenții la Universitatea Tehnică, precizând că a rămas impresionat de „modul în care studenții privesc viitorul”. „De asemenea, am avut o întrevede cu viceministrul Economiei, Tudor Copaci, dar și președintele Gas Natural Fenosa, Silvia Radu, cu care am discutat perspectivele de colaborare cu Republica Moldova în domeniul energiei. Noi nu suntem interesați să cooperăm direct cu companiile din domeniul energiei, ci cu întreaga industrie electrică din țară. În acest context, salutăm crearea recentă în Moldova a Asociației patronale din domeniul energetic cu care sperăm să avem o colaborare eficientă”, a spus secretarul general al Eurelectric.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.