Reportaje

POMICULTORII DIN NORDUL MOLDOVEI ACORDĂ GUVERNULUI ŞAPTE ZILE PENTRU A GĂSI PIAŢĂ DE COMERCIALIZARE A MERELOR

28 iulie, 2014
POMICULTORII DIN NORDUL MOLDOVEI ACORDĂ GUVERNULUI ŞAPTE ZILE PENTRU A GĂSI PIAŢĂ DE COMERCIALIZARE A MERELOR

Pomicultorii din nordul Moldovei acordă guvernului Iurie Leancă şapte zile pentru a găsi piaţă de desfacere pentru comercializarea merelor recoltate în anul curent şi tradiţional vândute în Rusia, a spus luni, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia „INFOTAG”, purtătorul de cuvînt al Uniunii Reprezentanţilor populari ai fermierilor din RM, Veaceslav Valico.

 

Potrivit agenţiei „INFOTAG”, el a menţionat că scrisori-ultimatum au fost expediate, de asemenea, preşedintelui parlamentului, Igor Corman, şi preşedintelui Nicolae Timofti.

 

„Scrisoarea conţine trei cerinţe principale: convocarea unei şedinţe extraordinare a parlamentului; adoptarea deciziei vizavi de crearea în Moldova a unei situaţii de forţă majoră; tergiversarea returnării creditelor luate de fermierii moldoveni de la băncile din Moldova. Ţăranii mai solicită anularea Acordului de Asociere cu UE şi crearea unei comisii trilaterale UE-FR-RM de coordonare şi reglementare a tuturor problemelor din comerţul dintre Chişinău şi Moscova. De asemenea, statul trebuie să cumpere, din contul bugetului de stat, toată recolta fermierilor în baza unor preţuri fixe”, a spus Valico.

 

Potrivit spuselor sale, această rezoluţie a fost aprobată la mitingul din Otaci de sâmbăta trecută, unde s-au adunat orăşeni şi locuitori ai unor raioane din nordul Moldovei.

 

Agricultoarea Galina Meico a comunicat că în anul trecut a returnat băncilor doar sub formă de rate creditare 54 mii de lei.

 

„Am plantat o livadă nouă şi am îngrijit-o timp de trei ani. Abia acum am început să strângem o recoltă decentă şi speram să obţinem venit. Timp de şase ani am plecat în Rusia la muncă pentru a investi banii în propria afacere. Ţin să menţionez că doar irigarea, ca metodă agrotehnică, a costat familia 2 mii de dolari pentru un hectar. Ce să facem acum? Această întrebare o punem guvernării noastre”, a spus Meico.

 

Potrivit spuselor sale, oamenii sunt îngrijoraţi de faptul că au obligaţiuni creditare faţă de bănci, nu-şi pot comercializa producţia şi nu ştiu ce îi aşteaptă mâine.

 

„Dacă autorităţile mint şi nici nu ne consultă în privinţa semnării unui document sau altul, atunci nu face nici doi bani… Oferiţi-ne posibilitatea de a locui pe pământul nostru, cu copii noştri, daţi-ne posibilitatea de a munci şi supravieţui”, a declarata agricultoarea, explicând că oamenii cer reluarea exportului de fructe şi legume în Rusia.

 

Fermierul din raionul Ocniţa, Vitali Popovici, a subliniat că mai mult de o săptămână pomicultorii nu vor aştepta.

 

„Tot anul am muncit, începând cu februarie, pe câmpurile noastre. Tăiere, dezrădăcinare, pulverizare – de la 8 dimineaţa şi până noaptea: nu avem timp să ne ocupăm de politică şi pălăvrăgeală la televiziune. Dacă guvernul nu ne va ajuta vom veni la Chişinău nu ca grup de iniţiativă, ca astăzi, ci împreună cu mii de agricultori, care se confruntă cu aceleaşi dificultăţi. Şi vom cere răspunsuri la întrebările noastre aleşilor poporului, care trăiesc din impozitele achitate de noi”, a promis pomicultorul.

Comentarii [ 2 ] Adaugă

  1. 28.07.2014 06:09:12 Trinca
    Piata Centrala . Delfin , Flacara,la Botanica vri-o 3 , astia cauta mura-n gura sa le dai
  2. 04.08.2014 06:56:02 Ionut
    Chiar daca 500000 fermierii esa la strada asta nu da nimic...

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.