Reportaje

ECOLOGI DIN ROMÂNIA, UCRAINA ŞI MOLDOVA DESFĂŞOARĂ CERCETĂRI ÎN RAIOANELE CANTEMIR ŞI CAHUL

15 august, 2014
ECOLOGI DIN ROMÂNIA, UCRAINA ŞI MOLDOVA DESFĂŞOARĂ CERCETĂRI ÎN RAIOANELE CANTEMIR ŞI CAHUL Ecologi din România, Ucraina şi Moldova desfăşoară cercetări în raioanele Cantemir şi Cahul în cadrul proiectului comun „Cooperare interdisciplinară transfrontalieră pentru prevenirea dezastrelor naturale şi reducerea poluării mediului în Euroregiunea Dunărea de Jos”.

 

Vicedirectorul Institutului de Geologie şi Seismologie din cadrul Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Oleg Bogdevici, a spus vineri, într-o conferinţă de presă la agenţia „INFOTAG”, că „la realizarea proiectului participă reprezentanţi Universităţii româneşti „Dunărea de Jos”, Institutul de Zoologie al AŞM, Institutul de Geologie şi Seismologie al AŞM şi Centrul Ştiinţific Ucrainean pentru Ecologia Mării (CŞUEM)”.

 

Potrivit spuselor sale, „în raioanele Cantemir şi Cahul există chimicale vechi şi alţi factori ce influenţează negativ mediul înconjurător”.

 

„În timpul cercetărilor va fi utilizată nu doar baza normativă a Moldovei, dar şi a Uniunii Europene, de asemenea, se va folosi utilaj modern, care va permite într-un timp scurt obţinerea rezultatelor necesare”, a spus Bogdevici.

 

Reprezentanta Institutului de Zoologie, doctor habilitat, Elena Zubcov, a spus că „în cadrul proiectului comun va fi creată o reţea stabilă de studiere a ecosistemului”.

 

Potrivit spuselor sale „pe 14 august, la Giurgiuleşti a avut loc un seminar ştiinţific în cadrul căruia a fost prezentat ghidul pentru experţi în domeniul ecologiei”.

 

Ea a menţionat că „astfel de seminare şi întruniri sunt importante deoarece Moldova se află într-o zonă seismică şi, de asemenea, în ţară există depozite cu pesticide, care demult nu au fost verificate, nu au fost reparate, iar aceasta poate duce la urmări dezastruoase”.

 

Ecologul consideră că „în curând Moldova se poate ciocni de un deficit de apă potabilă, deoarece sursele principale sunt râurile Nistru şi Prut, care îşi au izvorul în Ucraina, iar acolo se construiesc diferite baraje, diguri, care complică cursul apei”.

 

Potrivit spuselor sale, „această problemă, de asemenea, se studiază şi toate acţiunile se coordonează cu toate persoanele interesate, reprezentanţi ai părţilor”.

 

Ea a menţionat că „la finele proiectului vor fi publicate materiale didactice, rezultate ale cercetărilor şi va fi creată o carte digitală, unde vor fi notate localităţile problematice”. Ecologii au menţionat că proiectul costă 1,7 mil. de euro. Banii au fost alocaţi de Uniunea Europeană şi distribuiţi proporţional celor patru instituţii, care realizează proiectul”. Proiectul va dura până pe 17 octombrie 2015, în cadrul programului operaţional comun România – Ucraina – Moldova, finanţat de UE.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.