Reportaje

FOSTUL ŞEF AL ANRE CONSIDERĂ CĂ MODIFICĂRILE LA LEGEA CU PRIVIRE LA GAZELE NATURALE” VOR MAJORA CHELTUIELILE CU 200 MIL. DE LEI

21 august, 2014
FOSTUL ŞEF AL ANRE CONSIDERĂ CĂ MODIFICĂRILE LA LEGEA CU PRIVIRE LA GAZELE NATURALE” VOR MAJORA CHELTUIELILE CU 200 MIL. DE LEI

Modificările la Legea cu privire la gazele naturale, adoptate de Coaliţia de guvernare, vor rezulta în pierderi de cel puţin 200 mil. de lei. Astfel a opinat joi, într-o conferinţă de presă la agenţia „INFOTAG”, fostul director al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), Victor Parlicov.

El a menţionat că motiv pentru modificarea legii a servit necesitatea de adaptare a actelor normative moldoveneşti la directivele europene din domeniul energeticii.

„În lege a fost supus modificărilor, în special, articolul 4 cu privire la serviciile de transportare a gazelor naturale în regim de tranzit. Astfel, transportarea gazului exclude tranzitul, ca un mod separat de livrare. În directivele europene nu există nici o separare pe concepte de „transport” și „tranzit”. La ei toate punctele de livrare a gazelor sunt incluse într-o poziție - „transportare”. Directivele europene la direct interzic discriminarea furnizorilor sau a clienţilor pe baza criteriilor de „utilizatori externi” sau „interni”, precum și „punctul final de acces la gaze naturale”. Dar respectarea orbește a majorităţii parlamentare a „cerințelor europene” va duce în curând la probleme în relațiile cu „Gazprom”, a spus ex-directorul ANRE.

El a reamintit că doar 5% din gazele naturale livrate în Republica Moldova sunt folosite pentru consum intern, restul - până la 20 mlrd. de metri cubi pe an - tranzitează țara spre Europa.

„Dacă nu avem precizat ce se subînţelege prin „regim de tranzit”, partenerii noștri ruși au dreptul să înceapă a pune întrebări cum vom continua să lucrăm cu ei. Nu văd argumentele invocate ca răspuns de Chișinău. Astfel de argumente nu există. Mai mult de atât, sunt sigur că tarifele de tranzitare vor crește de câteva ori şi dacă acum această rată este de 20 de lei, în curând ar putea crește la 200 de lei, iar cheltuielile totale ale „Moldovatransgaz” - până la 200 mil. de lei. Aceste cheltuieli vor cădea povară pe umerii consumatorilor casnici”, consideră Parlicov.

Potrivit spuselor sale, amendamentele la lege au fost inițiate de deputatul din partea PLDM, fostul şef al „MoldovaGaz”, Simion Furdui.

„Aceste schimbări nu au fost aprobate la nivel de Guvern. Dar în Parlament, la votare, experții Cabinetului de miniştri, nu au venit, deși natura posibilelor probleme este evidentă. Este curios că necesitatea de operare a „modificărilor revoluţionare de integrare europeană” Furdui le-a explicat bazându-se pe „Acordul privind promovarea unei politici coordonate în domeniul aprovizionării cu gaze naturale”, semnat la Moscova(!), în 1995, când Republica Moldova era în întregime în spațiul energetic din CSI”, a subliniat Parlicov.

El crede că încercările oficialilor guvernamentali, atunci când vor conştientiza că trebuie să înceapă negocierile cu specialiștii „Gazprom” (acest fapt fiind inevitabil, având în vedere că în Republica Moldova nu există o alternativă de înlocuire a furnizorului de gaze – „I”), vor duce la probleme cu UE . „Uniunea, la rândul său, extrem de dur suprimă încălcările țărilor care aparțin Comunităţii europene energetice unite. Pentru omisiunea de a îndeplini directivele sale poate aplica sancţiuni, care în UE ajung la 18 mii de euro pe zi. Și Republica Moldova va ajunge, în viitorul apropiat, între ciocan şi nicovală, adoptând un singur amendament nechibzuit”, a spus Parlicov.

 

Comentarii [ 1 ] Adaugă

  1. 31.08.2014 04:22:19 Olexa
    Speram, ca dl Parlicov intre in parlamentul nou!

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.