Reportaje

ÎN REPUBLICA MOLDOVA A FOST CREATĂ PRIMA ASOCIAȚIE PATRONALĂ ÎN DOMENIUL ENERGETIC

30 septembrie, 2014
ÎN REPUBLICA MOLDOVA A FOST CREATĂ PRIMA ASOCIAȚIE PATRONALĂ ÎN DOMENIUL ENERGETIC În Republica Moldova a fost creată prima Asociație Patronală în Domeniul Energetic (APDE), la inițiativa CET-1, CET-2, companiei Gas Natural Fenosa şi companiei producătoare de energie regenerabilă Solartech Energy.

 

Directorul executiv al Asociației, Alexandrina Robu, a menționat marți, în cadrul unei conferințe de presă la agenția „INFOTAG”, că APDE este o asociaţie neguvernamentală, apolitică, nonprofit, independentă, constituită cu scopul de a promova poziţia unitară a electricienilor în raport cu organele naționale și internaționale.

 

Potrivit ei, printre scopurile principale ale Asociației se numără atragerea investitorilor străini în RM, fapt care va duce la modernizarea sectorului energetic, susținerea implementării pachetului 3 în energie, utilizarea pe deplin a capacităților RM de regenerare a energiei, securitatea energetică, liberalizarea sectorului energetic, promovarea relațiilor economice industriale, științifice și tehnice între membrii Asociației.

 

„De asemenea, ne propunem crearea unei rețele inteligente în ceea ce privește utilizarea energiei solare, eoliene și de biomasă”, a spus Alexandrina Robu.

 

Asociația Patronală este partenerul național al Uniunii Industriale de Electricitate Eurelectric din UE, iar în context, directorul general Verbund România, Teodor Ovidiu Pop, a dat citire unui mesaj de felicitare din partea conducerii Eurelectric, în care se spune că „instituirea unei noi asociații înseamnă un schimb permanent de opinii între membrii Asociației, alte parți interesate și partenerii europeni”.

 

„Puteți conta pe sprijinul nostru pentru ca Asociația să poată performa”, se spune în mesaj.

 

Președintele Gas Natural Fenosa, Silvia Radu, a menționat că membrii Asociației sunt dispuși să reprezinte atât interesele sectorului, cât și pe cele ale consumatorilor, accentul fiind pus pe reducerea consumului de energie.

 

„Cu regret, trebuie să spunem că eficiența consumului în RM nu este una exemplară, iar consumatorii casnici și cei juridici consumă mult mai multă energie decât ar putea să consume în cazul în care ar aplica politicile de eficiență energetică. Prin urmare, unul din obiectivele pe care ni le-am propus este să promovăm consumul redus de energie. Un alt obiectiv ar fi familiarizarea consumatorilor cu noile resurse de energie regenerabilă, precum și implementarea noilor tehnologii în domeniu în rezultatul schimbului de experiență dintre membrii Asociației, dar și a colaborării cu alte instituții naționale și internaționale”, a spus Silvia Radu.

 

Directorul Solartech Energy, Franck le Borgne, a menționat că la moment RM importă peste 90% din resursele de energie, fiind practic totalmente dependentă de acestea.

 

„În astfel de condiții, energia regenerabilă reprezintă o alternativă foarte bună. Deocamdată, energia regenerabilă reprezintă un procent foarte mic din energia consumată în RM. Dar pentru a avansa trebuie să avem răspuns la următoarea întrebare: „Când vom avea o legislație bine pusă la punct, pentru ca să le oferim șansa cetățenilor RM să folosească energia regenerabilă mâine?”, a întrebat el.

 

Potrivit directorului Solartech Energy, dezvoltarea energiei regenerabile reprezintă un efort foarte mare.

 

„Pentru a avea rezultat este nevoie de timp și investiții, dar cu cât mai târziu facem acest lucru, cu atât mai târziu vom avea și rezultate. Sperăm că în următoarele luni politicienii vor vedea că acest sector este unul foarte important pentru Moldova”, a spus Franck le Borgne.

 

Întrebat dacă Termocom va fi membru al noii Asociații, președintele Consiliului de Administrație al Asociației Patronale, directorul CET-2, Anatolie Lichii, a menționat că în prezent întreprinderea este în proces de lichidare, prin urmare nu a fost invitată să fie parte a Asociației.

 

„Pe viitor, totul depinde dacă aceasta va fi o întreprindere separată sau va intra în componența altor întreprinderi. Respectiv, atunci vom lua o decizie corespunzătoare”, a spus Lichii.

Comentarii [ 2 ] Adaugă

  1. 30.09.2014 05:14:01 Ana
    Asa Asociatia trebue sa fie registrata in anul 2005!
  2. 01.10.2014 12:31:12 Alex
    Nu stiu daca asta da ceva oamenii simplii...

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.