Reportaje

PRODUCĂTORILOR DE FRUCTE LE ESTE MAI CONVENABIL SĂ HRĂNEASCĂ ANIMALELE CU MERE DECÂT SĂ LE VÂNDĂ PROCESATORILOR

08 octombrie, 2014
PRODUCĂTORILOR DE FRUCTE LE ESTE MAI CONVENABIL SĂ HRĂNEASCĂ ANIMALELE CU MERE DECÂT SĂ LE VÂNDĂ PROCESATORILOR Producătorii de fructe din Republica Moldova sunt disperați că nu-și pot realiza producția nici pe piața internă, nici pe cea externă, iar în condițile în care procesatorii le achită doar 0,5 lei pentru un kg de mere, acestora le este mai convenabil să hrănească animalele cu mere, decât să le dea la procesare.

 

Producătorul de fructe din raionul Orhei, Alexei Ivanov, a menționat miercuri, în cadrul unei conferințe de presă la agenţia „INFOTAG”, că situația este alarmantă, iar în nordul și centrul republicii, unde sunt livezi bogate de mere, fructele stau pe jos.

 

„Anul trecut am comercializat merele la întreprinderile de procesare cu 2 lei, iar în acest an cu 0,5%, adică la un preț de patru ori mai ieftin. Acum apare întrebarea logică - sucul în magazinele noastre s-a micșorat tot de patru ori? Sau este o înțelegere dintre Guvern și întreprinderile procesatoare, sau este altceva la mijloc, dar nu este posibil ca merele pentru procesare să fie comercializate cu 0,5 bani, în condițiile în care prețul de cost este de 1,5-2 lei. Am fost într-o deplasare la Ocnița și oamenii spun sincer că mai bine hrănesc vitele cu mere decât să le dea la procesare. Eu înțeleg că suntem în economia de piață, dar este și o limită a bunului simț”, a spus Ivanov.

 

Directorul întreprinderii „Agro-product” din r-n Briceni, Vlad Gamureac, a menționat că în pofida tuturor promisiunilor autorităților, în prezent nu este comercializată nici 1-2% din toată producția de mere.

 

„Ni s-a spus frumos că de la 1 septembrie vom exporta liber în UE. În practică, situația este diametral opusă. Am încercat să vindem mere pe piața din România, care ne este mai aproape. Am exportat câteva camioane în România, dar regulile UE cer importatorului de acolo să prezinte o garanție bancară de 7 mii de euro pentru un camion de mere care costă 5 mii de euro. Ni s-a spus foarte clar „frate, frate, dar brânza e cu bani”. Nu se exportă nimic în România, am fost duși în eroare. O piață a fost închisă, iar acces la alte piețe nu avem”, a spus indignat Vlad Gamureac, precizând că producătorii de fructe sunt disperați și în prag de faliment.

 

El consideră că agricultorii nu au meritat o astfel de atitudine iresponsabilă din partea Guvernului.

 

„Am răbdat, am prezentat argumente, iar autoritățile au crezut că vom rezista. Poți răbda atunci când ai pierderi de 50%-70%, dar când ai pierderi de 100% nu mai poți răbda. Am încercat să avem o întrevedere cu Premierul pentru a discuta despre dezastrul din agricultură. Nu ne dorim proteste, dorim să rezolvăm problemele civilizat”, a spus producătorul de fructe. Directorul adjunct al Federației Naționale a Agricultorilor din Moldova AGROinform, Iurie Hurmuzachi, a menționat că în acest an roada de mere a fost foarte bogată, iar producătorii au reușit să sporească substanțial competitivitatea producției.

 

„Am sporit competitivitatea, dar deja nu avem piață. Este un cerc vicios din care nu vom putea ieși fără ajutorul autorităților. S-ar părea că agricultorii doar cer de la autorități, dar noi suntem cei care asigurăm locuri de muncă și venituri la buget, respectiv, avem nevoie de susținere”, a spus Hurmuzachi.

 

Președintele UniAgroProtect, Alexandru Slusari, a menționat că în prezent cantitatea de mere livrată la întreprinderile de procesare, depășește de două ori cantitatea care urmează să fie subvenționată de Guvern, care a alocat în acest sens 138 mil. de lei.

 

„Acest lucru creează o stare de incertitudine în rândul agricultorilor și pune la îndoială corectitudinea procesului de alocare a compensațiilor”, a spus Slusari.

 

Președintele Federației Naționale a Fermierilor, Valeriu Cosarciuc, a menționat că agricultorii se află într-o situație extrem de dificilă, iar o soluție pentru ieșirea din impas ar fi posibilitatea ca agricultorii să acceseze credite ieftine.

 

„Am discutat cu guvernatorul BNM, Dorin Drăguțanu, posibilitatea ca BNM să aloce băncilor comerciale 2 mlrd. de lei, care să fie oferite agricultorilor în calitate de credite cu o dobândă de 1-2%. Soluții sunt, ele doar trebuie căutate”, consideră Cosarciuc.

 

Asociațiile producătorilor agricoli și-au exprimat îngrijorarea că până în prezent autoritățile nu au rezolvat mai multe probleme care vizează îmbunătățirea situației din agricultură, printre care suplinirea Fondului de subvenționare în agricultură cu 150 mil. de lei, demonopolizarea pieței produselor petroliere, adoptarea legii cu privire la impozitul consolidat.

 

Agricultorii au mai oferit răgaz autorităților două săptămâni pentru rezolvarea acestor probleme, în caz contrar amenință cu proteste în masă.

Comentarii [ 1 ] Adaugă

  1. 09.10.2014 12:13:43 Horia
    Dl Slusari nu are sustinere politica si asta este minusu lui...

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.