Reportaje

EX-PREMIERUL VASILE TARLEV A FOST ALES PREŞEDINTELE CIIA…

29 octombrie, 2014
EX-PREMIERUL VASILE TARLEV A FOST ALES PREŞEDINTELE CIIA…

Fostul Prim-ministru al Moldovei, Vasile Tarlev, a fost ales şeful consiliului de administraţie al Congresului Internațional al Industriașilor și Antreprenorilor din Moldova

 

El a relatat miercuri, într-o conferinţă de presă la agenţia „INFOTAG”, că consideră acest eveniment cel mai important pentru dezvoltarea economiei Moldovei.

 

„La forumul prestigios al CIIA, care a avut loc la Riga, la postul de şef al congresului au pretins şapte candidaţi. Printre aceştia au fost figuri destul de responsabile şi importante din mediul de afaceri din Rusia şi Kazahstan. Selecţia a avut loc în baza programelor de activitate prezentate de pretendenţi, au avut loc discuţii şi s-au dat întrebări. După discursul meu, candidaţii din Italia şi Kîrgîzstan au rugat membrii congresului să voteze în favoarea mea. Le sunt recunoscător colegilor pentru încrederea acordată şi vor încerca să obţin tot posibilul pentru Moldova”, a spus el.

 

Tarlev este convins că prin activitatea în CIIA poate fi rezolvată problema ridicării barierelor pe calea circulaţiei mărfurilor şi serviciilor în lume.

 

„Politica sancţiunilor, prin epoca cărora trecem astăzi, este voinţa politicienilor. Populaţia nu este vinovată. Dar deoarece să mănânce vor toţi – şi oameni simpli, şi politicieni şi cosmonauţi, cred că vom putea, pledând, ca lobbyst fiecare în ţara sa, să organizăm liberul schimb de mărfuri şi servicii”, consideră fostul Premier.

 

El este convins că de actuala situaţie de impas din CAI responsabilă este Coaliţia de guvernare.

 

„Paradoxal, avem un acord de liber schimb în CSI, dar nu funcţionează pe deplin (în privinţa partenerului principal - FR), nu funcţionează nici Acordul de Liber Schimb cu UE. În al doilea caz, pentru livrările în UE sunt necesare certificate, ambalaj special, respectarea unei serii de directive. Guvernanţii au generat acest haos, dar suferă în primul rând producătorii şi populaţia. Presupun că aceasta s-a întâmplat din vina neprofesioniştilor de la putere. Ei trebuie înlocuiţi şi de construit în continuare Moldova”, a spus Tarlev.

 

Ex-Premierul presupune că pe arena politicii mari îşi pot permite să joace ţările mari.

 

„Moldova este mică şi îşi poate permite să ducă doar o politică corectă, să fie acolo unde are interes naţional, unde este solicitată producţia sa. Aceasta este în primul rând CSI şi în principal Rusia. Dar nu se poate şi este prostesc de a renunţa la cooperarea activă cu UE. În noua mea funcţie voi promova anume această variantă de rezolvare a problemei”, a spus el.

 

Vorbind despre şansele de trecere în Parlament a partidului „Renastere-Возрождение”, al cărui copreşedinte este, Tarlev a spus că sunt înalte cu condiţia că nu vor fi falsificări.

 

„Avem oficii în toate raioanele. O astfel de reţea are doar PCRM. Dar noi suntem un partid tânăr, nu am avut acces la sursele mass-media (deoarece în RM toate sunt angajate de putere), de aceea am mers în popor, la oameni. Ne cunosc şi au încredere în noi. Al doilea moment, avem susţinători în Transnistria şi mizăm pe voturile lor. De asemenea, prin filialele noastre din Rusia, Italia, România sperăm să mobilizăm electoratul şi acolo. Sunt sigur de succesul nostru la alegeri”, a relatat fostul şef al Executivului.

 

Dorinţa sa de a reveni în politică a explicat-o prin faptul că „demult s-a învăţat să-şi facă un ban, dar ceea ce se întâmplă în ţară nu poate să nu îngrijoreze”.

 

„Cei ce au venit la putere s-au arătat destul timp de cinci ani. Acum Moldova trebuie să fie condusă de economişti cu experienţă şi relaţii”, consideră Tarlev.

 

„INFOTAG” precizează: Vasile Tarlev a fost ales şeful consiliului de administraţie al Congresului Internaţional al Industriaşilor şi Antreprenorilor pe un mandat de doi ani cu dreptul de a fi reales. Din forul prestigios fac parte peste 40 de organizaţii regionale ale industriaşilor din 30 de ţări ale lumi. Membri ai organizaţiei sunt foşti speakeri de Parlament, ex-Premieri, miniştri demisionaţi.

 

…ŞI ESTE CONVINS CĂ PROBLEMA MERELOR POATE FI REZOLVATĂ TIMP DE 7-10 ZILE

 

Problema merelor din Moldova poate fi rezolvată timp de 7-10 zile, consideră fostul Prim-ministru Vasile Tarlev.

 

Miercuri, într-o conferinţă de presă la agenţia „INFOTAG”, el a învinuit Guvernul de interdicţia Moscovei la importul de fructe moldoveneşti în Rusia.

 

„Dar acum este inoportun să căutăm vinovaţii. Trebuie să acţionăm. Şi în primul rând să depunem toate eforturile şi resursele pentru strângerea roadei rămase în livezi. Iar dacă este necesar de implicat şi armata. În al doilea rând – să obligăm fabricile de conserve să cumpere la preţul fix, nu la costul mizer merele de la producători cu scopul de a face suc. Al treilea – Guvernul trebuie să compenseze pierderile pomicultorilor. Şi să o facă cinstit, fără a schimba regulile jocului”, a spus Tarlev.

 

El a spus că este o neghiobie afirmaţia ministrului Agriculturii, Vasile Bumacov, că Guvernul nu dispune de bani pentru a achita compensaţii pomicultorilor.

 

„Pentru a dota cu camere de supraveghere video pentru a vedea cum învaţă copii ei au bani. Iar pentru pierderile cauzate din cauza greşelilor puterii nu au? Să ceară de la bănci. Statul trebuie să răspundă pentru gafele sale din sectorul agricol”, este convins fostul Premier.

Comentarii [ 3 ] Adaugă

  1. 29.10.2014 06:15:47 Maria
    Misin are ghind ca el a gasit un locomotiv...
  2. 29.10.2014 06:18:20 Snur
    Tarlev vre iar la guvern impreuna cu Misin - ce este un paradox!
  3. 01.11.2014 09:32:36 Irga
    Pentru Tarlev prim9ministru noi trebue sa avem un puternic presedinte...

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.