Reportaje

CEDO A EMIS O DECIZIE ÎN FAVOAREA IULIEI TOCARENCO ŞI A OBLIGAT AUTORITĂŢILE MOLDOVEI SĂ IA MĂSURI URGENTE PENTRU REZOLVAREA PROBLEMEI

05 noiembrie, 2014
CEDO A EMIS O DECIZIE ÎN FAVOAREA IULIEI TOCARENCO ŞI A OBLIGAT AUTORITĂŢILE MOLDOVEI SĂ IA MĂSURI URGENTE PENTRU REZOLVAREA PROBLEMEI Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a emis marţi o decizie în favoarea Iuliei Tocarenco, mama, care de aproape doi ani nu-şi mai poate vizita copilul. CEDO a mai obligat autorităţile Moldovei să ia măsuri urgente pentru rezolvarea problemei.

 

Avocatul Violeta Gaşiţoi a relatat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia „INFOTAG”, că „în curând copilul va împlini trei ani, iar mama sa nu-l poate vizita din momentul în care a împlinit cinci luni”.

 

„În decembrie 2012 Iulia Tocarenco, împreună cu avocaţii a depus o plângere la CEDO cu solicitarea de a examina cazul şi de a rezolva problema, să permită mamei să-şi vadă copilul, şi peste doi ani instanţa a emis o decizie în favoarea mamei. În decizia CEDO se vorbeşte că autorităţile trebuie să ia măsuri urgente pentru a acorda mamei posibilitatea de a-şi vizita copilul, precum şi să-i achite prejudicii morale şi materiale în sumă de 9,5 mii de euro”, a spus Gaşiţoi.

 

Avocatul Roman Zadoinov a adăugat că „reieşind din decizia instanţei, nu doar autorităţile Moldovei sunt obligate să respecte decizia, dar şi Procuratura Generală şi MAI, care urmează să investigheze acţiunile colaboratorilor săi şi legalitatea acestora”.

 

„De asemenea, în decizie se spune că CEDO va urmări îndeplinirea deciziei de către autorităţile moldoveneşti”, a spus avocatul.

 

Potrivit spuselor sale, „CEDO în decurs de circa doi ani a examinat cazul, destul de rapid, dacă este să luăm în calcul că de regulă cazurile sunt examinate câte cinci - şapte ani”. El a remarcat că prejudiciile morale şi materiale Iuliei îi vor fi achitate de Ministerul Economiei din bugetul de stat al Moldovei, deoarece „nici organele de drept, nici autorităţile nu au încercat să rezolve problema şi să reunească mama cu fiul său minor”.

 

„În cazul în care autorităţile şi organele de resort vor ignora decizia CEDO vor fi depuse cereri noi până când problema nu va fi rezolvată”, a declarat Zadoinov.

 

Iulia Tocarenco a relatat jurnaliştilor că „nu şi-a văzut fiul de mai bine de doi ani”.

 

„Ultima întâlnire a avut loc primăvara trecută, după aceasta nici soţul, cu care sunt în proces de divorţ, nici părinţii său nu au mai răspuns la telefon, nici uşa nu au deschis. Şi asta luând în considerare că poliţia a întocmit un orar al întâlnirilor, pe care familia soţului nu-l respectă”, a spus mama fiului minor.

 

Ea a ţinut să menţioneze că niciodată nu a spus soţului sau familiei sale că va lua copilul şi nu-l va întoarce.

 

„După ce vor îndeplini decizia de judecată vor putea vedea copilul oricând. Nu vor exista restricţii, important să-mi întoarcă fiul, deoarece este mic şi are nevoie de grija mamei”, a declarat Tocarenco, exprimându-şi convingerea că „soţul şi părinţii săi vor tergiversa îndeplinirea deciziei CEDO, dar totuşi o vor îndeplini şi peste doi ani fiul va fi cu mama sa”.

Comentarii [ 2 ] Adaugă

  1. 05.11.2014 05:07:50 Viorel
    Ce inseamna avocat bun!
  2. 10.11.2014 09:44:21 Nadejda
    Felicitari mamei ca a avut rabdare si in sfirsit, isi v-a stringe copilul in brate, intr-un ceas bun, IULIA

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.