Reportaje

ECOLOGII ATENȚIONEAZĂ ASUPRA PERICOLULUI POLUĂRII EUROREGIUNII DUNĂREA DE JOS

09 decembrie, 2014
ECOLOGII ATENȚIONEAZĂ ASUPRA PERICOLULUI POLUĂRII EUROREGIUNII DUNĂREA DE JOS Ecologi moldoveni, care împreună cu colegii din România și Ucraina realizează proiectul comun „Cooperare interdisciplinară transfrontalieră pentru prevenirea dezastrelor naturale şi reducerea poluării mediului în Euroregiunea Dunărea de Jos”, atenționează asupra pericolului poluării acestei regiuni.

 

Reprezentanta Institutului de Zoologie, doctorul habilitat, Elena Zubcov, a menționat marți, într-o conferință de presă la agenţia „INFOTAG”, că în cadrul proiectului, realizat din anul 2013, a fost efectuat un șir de cercetări privind starea luncii Prutului, nivelul de poluare al apelor de suprafață și a biodiversității sistemului, pericolul pesticidelor asupra ecosistemului regiunii.

 

„Rezultatele cercetărilor arată că râul Prut este poluat destul de mult. Există mari probleme în ceea ce privește biodiversitatea și poluarea apei, iar fără o intervenție rapidă în sensul reducerii gradului de poluare lucrurile vor degrada și mai mult. Aceasta este o zonă foarte complicată care necesită investigații științifice aprofundate și investiții serioase pentru dezvoltarea regiunii și prevenirea poluării”, a spus sursa citată.

 

Ea a menționat că potrivit seismologilor, regiunea Dunării de Jos este o zonă cu cel mai mare pericol de inundații și cutremure.

 

„De asemenea, aceasta este o zonă unde se află multe depozite cu substanțe toxice. Mai există și portul de la Giurgiulești care influențează asupra stării ecosistemului. Cu alte cuvinte, există un conglomerat de factori care contribuie la poluarea regiunii. Prin urmare, trebuie să analizăm foarte bine lucrurile și să vedem ce este mai important să rezolvăm astăzi: problema gunoiștelor sau problema împăduririi zonei unde se află un depozit cu pesticide. Nu poți să spui că doar calitatea apei este proastă și să nu vezi depozitul de pesticide din preajmă. Prin urmare, trebuie să divizăm problemele majore și să le soluționăm pornind de la influența negativă a acestora asupra mediului”, a precizat coordonatorul proiectului.

 

Elena Zubcov a menționat că în cadrul proiectului a fost achiziționat echipament foarte performant pentru Institutul de Zoologie care permite o analiză detaliată a calității apei și a structurii solului.

 

„De asemenea, am organizat un șir de întâlniri cu primarii localităților din regiune la care am discutat problemele ecologice. Am îndemnat oamenii să aplice pentru diverse proiecte europene care le-ar permite să îmbunătățească ecologia regiunii. Doar cu eforturi comune vom putea preveni un dezastru ecologic”, a spus ea.

 

Potrivit ei, proiectul prevede și crearea a două planuri de dezvoltare a satelor din regiune care va permite acestor localități să realizeze proiecte prin care să fie stopate procesele de poluare și eroziune a solului, protejând astfel ecosistemul.

 

Elena Zubcov a precizat că „în cadrul proiectului comun va fi creată o reţea de studiere a ecosistemului formată de specialiști din Moldova, România și Ucraina”.

 

Viredirectorul Institutului de Geologie şi Seismologie al AŞM, Oleg Bogdevici, a relatat că „schimbul de exeperiență obținut în cadrul unor astfel de proiecte transfrontaliere este extrem de important pentru a îmbunătăți ecosistemul regiunii”.

 

Proiectul se va desfășura până în luna octombrie 2015, în cadrul programului operaţional comun România – Ucraina – Moldova, finanţat de UE. La realizarea acestuia participă reprezentanţi ai patru instituţii - Universitatea românească „Dunărea de Jos”, Institutul de Zoologie al AŞM, Institutul de Geologie şi Seismologie al AŞM şi Centrul Ştiinţific Ucrainean pentru Ecologia Mării. Costul total al proiectului este de 1,7 mil. de euro.

Comentarii [ 3 ] Adaugă

  1. 09.12.2014 02:22:54 Vica
    Guvernu nostru trebue sa aiba griga!
  2. 09.12.2014 02:24:27 Caterina
    Problema asta trebue sa fie discutata la nivel de stat!
  3. 10.12.2014 08:59:09 Victoria
    Satele in poima Dunarii au nevoe de sustinere...

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.