Reportaje

CALM CERE MAJORITĂŢII DE GUVERNARE SĂ ATRAGĂ ATENŢIE LA PROBLEMA DESCENTRALIZĂRII PUTERII

23 decembrie, 2014
CALM CERE MAJORITĂŢII DE GUVERNARE SĂ ATRAGĂ ATENŢIE LA PROBLEMA DESCENTRALIZĂRII PUTERII

                                     
Congresul Autorităţilor Locale din Moldova (CALM) a îndemnat partidele proeuropene, care formează coaliţia de guvernare, să se ocupe de problemele administraţiilor locale prin realizarea descentralizării puterii. Astfel se vorbeşte în declaraţia conducerii CALM, făcută publică marţi, într-o conferinţă de presă la agenţia „INFOTAG”.

Preşedintele CALM, Tatiana Badan, a spus că „alegerile parlamentare recente au demonstrat necesitatea unor schimbări cardinale la nivel de priorităţi ale guvernării”.

„Lipsa de voinţă politică, finalitate şi tărăgănarea în implementarea reformelor din domeniul descentralizării, dezvoltării economice, sociale, a justiţiei, luptei cu corupţia – sunt inadmisibile. A venit timpul să realizăm că, în condiţiile actualului sistem politic, dominat de anumite grupuri înguste de interese, nicio reformă nu poate avea succes şi va rămâne doar pe hârtie”, consideră ea.

Potrivit preşedintelui CALM, este necesar de a institui funcţia de vicepremier pentru reforme în domeniul descentralizării, iar în Parlament să fie creată o comisie specială pentru descentralizare şi consolidare a autonomiei locale.

Directorul executiv al organizaţiei, Viorel Furdui, a menţionat că tergiversarea negocierilor de formare a coaliţiei „are un efect negativ asupra populaţiei”.

„Oamenii sunt îngrijoraţi. Aşteptăm că guvernarea se va apuca de treabă, deoarece în ultimii ani batem pasul pe loc. Autorităţile locale speră că pe lângă proiectele noi, Guvernul nu va uita de reformele iniţiate anterior şi va analiza problemele care zădărniceau realizarea acestora”, a spus el.

Primarul Cimişliei, Gheorghe Răileanu, consideră că „în condiţiile în care ţara are nevoie de stabilitate şi un mediu social-economic benefic, noua guvernare trebuie să dea dovadă de pragmatism şi maturitate politică”.

„Problema autorităţilor locale constă în corupţia şi presiunea politică, exercitată de liderii de partid din Centru. Vrem să demonstrăm că suntem dispuşi să fim aliaţi fideli ai guvernării, dar cu condiţia că în Centru nu vor fi oameni cu reputaţia pătată şi suspectaţi de corupţie”, a spus el.

Răileanu a menţionat că „din categoria unor asemenea politicieni fac parte preşedintele PLDM, Vlad Filat, şi prim-vicepreşedintele PDM, Vlad Plahotniuc”.

„Nu este vorba despre înlăturarea lor din viaţa politică a ţării, ci despre necesitatea de a ceda primele poziţii. Cetăţenii ştiu că aceşti oameni sunt implicaţi în acte dubioase şi de aceea refuză să susţină partidele pe care le reprezintă”, consideră primarul Cimişliei.

 

Comentarii [ 2 ] Adaugă

  1. 23.12.2014 04:37:24 irga
    Nu sa fie nici o decentralizare...
  2. 23.12.2014 06:19:02 Fiedor
    Nu va da nimic puterea centrala, dragii mei!

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.