Reportaje

PLATFORMA CIVICĂ „DEMNITATE ŞI ADEVĂR” A PREZENTAT PROIECTUL COMPLETĂRILOR LA CODUL AUDIOVIZUALULUI…

08 aprilie, 2015
PLATFORMA CIVICĂ „DEMNITATE ŞI ADEVĂR” A PREZENTAT PROIECTUL COMPLETĂRILOR LA CODUL AUDIOVIZUALULUI… Platforma civică „Dreptate şi Adevăr” (DA) a prezentat propriul proiect de lege cu privire la operarea modificărilor al Codul Audiovizualului. Miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia „INFOTAG”, reprezentanţii platformei au spus că „documentul are drept scop ameliorarea reală a situaţiei din acest domeniu, nu protejarea oligarhilor”.

 

„Am considerat necesar să elaborăm un proiect de lege propriu, deoarece deputaţii prin proiectul lor au îndeplinit comanda oligarhului Vlad Plahotniuc. Iniţiativa legislativă a deputaţilor din PLDM şi PDM are drept scop nu protejarea spaţiului mediatic din RM, ci protejarea intereselor lui Plahotniuc şi a posturilor sale de televiziune”, a spus unul din liderii platformei, jurnalistul Vasile Năstase.

 

Potrivit spuselor sale, proiectul de lege prezentate este elaborat pentru soluţionarea problemelor din domeniul audiovizualului. Printre care: asigurarea securităţii informaţionale şi stoparea propagandei ruseşti la posturile de televiziune din RM; asigurarea pluralismului de opinie; reglementarea în domeniul selectării contorului auditoriului, care va desfăşura calcule obiective; includerea în pachetele operatorilor de televiziune prin cablu a cel puţin 70% difuzate în limba română.

 

„Vom introduce propuneri concrete pentru realizarea acestor măsuri, Proiectul de lege propus de deputaţi ar fi dus la închiderea a peste jumătate din posturile TV. A fost făcut în interesele posturilor TV ale lui Plahotniuc, atunci când noi promovăm interesele RM şi a cetăţenilor săi. Adoptarea acestui proiect va proteja societatea de propaganda rusească, precum şi va asigura libertate reală a jurnaliştilor şi difuzorilor”, a spus jurnalista Angela Aramă.

 

Juristul Andrei Năstase a menţionat că „autorităţile aplică legea selectiv şi aceasta este scopul proiectului de lege propus de deputaţi”.

 

„Iniţiativa legislativă a deputaţilor Ţuţu, Streleţ, şi altor este orientată concret împotriva posturilor de televiziune JurnalTV, ProTV şi TV7. Totodată, nu vizează alte posturi TV, care există din contul banilor furaţi de oligarhi din bănci”, a menţionat Năstase.

 

Vasile Năstase a relatat că iniţiativa legislativă conţine, de asemenea, prevederi despre modificarea ordinii de desemnare a membrilor Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA) şi Consiliului de Observatori al companiei publice Moldova-1.

 

„Actuala procedură de selectare, prevăzută de legislaţie, nu este rea. Dar nu funcţionează, acum oligarhii Plahotniuc şi Filat la direct îşi desemnează reprezentanţii în aceste organe. Este necesar de a modifica procedura, ca membrii CCA să nu mai fie servili regimului oligarhic”, a subliniat Năstase.

 

… ŞI AU EXPRIMAT NEMULŢUMIRE FAŢĂ DE REFLECTAREA ACŢIUNII DE PROTEST LA POSTUL PUBLIC DE TELEVIZIUNE

 

Platforma civică „Dreptate şi Adevăr” s-a arătat nemulţumită de modul în care postul public de televiziune, Moldova 1, a reflectat acţiunea de protest a membrilor săi, desfăşurată duminică, 5 aprilie. Miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia „INFOTAG”, reprezentanţii platformei au spus că „jurnaliştii postului public TV nici nu au fost prezenţi la acţiune”.

 

„Ei au realizat un reportaj ambiguu, în care au scris să la acţiune au participat zeci de oameni. În realitate au venit mii de oameni. Când ei au început să se revolte pe reţelele de socializare, pe site-ul companiei ştirea a fost înlocuită. Este manipulare pură din partea postului TV, care este întreţinut din contul contribuabililor”, a spus unul din liderii platformei, Vasile Năstase.

 

Organizatorii conferinţei au demonstrat un material video de la marşul ce a avut loc după acţiunea de protest. Ei au explicat procedura de calculare a oamenilor în timpul marşului. Conform acesteia, la marş au participat cel puţin patru mii de oameni.

 

„La miting au participat mai mulţi oameni, decât la marş. Dar nu este atât de important, problema constă în faptul că postul TV, care nu a trimis echipă de filmare nici la această conferinţă de presă, pur şi simplu manipulează opinia publică. Această practică trebuie curmată, deoarece postul TV, ca şi aşa numita societate civilă, sunt mână în mână cu oligarhii şi le servesc interesele”, a subliniat Năstase.

 

Organizatorii conferinţei de presă au relatat c acţiunile de protest vor continua. Potrivit lor, după sărbătorile pascale manifestaţiile împotriva actualei guvernări vor deveni regulare.

Comentarii [ 4 ] Adaugă

  1. 08.04.2015 01:33:26 Victoria
    Se vede ca fratii Nastase au interes mare...
  2. 08.04.2015 02:23:05 Anatol
    Toti desteptii in acel moment cind a fost prezentat proiectul de stopare a prpagandei sar ca fripti cu ale sale proiecte, dar pina acum unde au fost ? , plus ca in urma consultarii cu societatea civile sau facut modificarile necesare, deci trebuie sa fie votat proiectul si.
  3. 08.04.2015 02:49:31 Victor
    mie nu-mi plac aceste propuneri, sunt populiste, acestea de la DA, fac politica, ei nu fac treaba buna si sincera, toata ziua ii vad pe la Jurnal si acum ei vorbesc despre faptul ca cineva in nteresul civa, insa ei insusi stau la televiziunea lui Topa.
  4. 08.04.2015 02:58:29 Legea Dreptatii
    Scandalul a fost provocat inclusiv de jurnalistii de la televiziunea de stat pe motiv ca le va fi interzis sa faca publicitate, dar este non-sens! TRM este unica televiziune care primeste anul in jur de 100 milioane de lei din buget, asa ca legea cu privire la modificarea Codului Audiovizualului trebuie votata de deputati. Sa oprim odata si pentru totdeauna propaganda ruseasca in Republica Moldova! Fac apel catre PL si PLDM sa voteze proiectul de legea al PDM.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.