Reportaje

FERMIERII PREGĂTESC AUTORITĂŢILOR MOLDOVEI SURPRIZE NEPLĂCUTE

27 aprilie, 2015
FERMIERII PREGĂTESC AUTORITĂŢILOR MOLDOVEI SURPRIZE NEPLĂCUTE În timpul acţiunilor de protest ale agricultorilor, care vor fi organizate în Moldova pe 27 mai, fermierii pregătesc surprize neplăcute, a relatat luni, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia „INFOTAG”, preşedintele Uniunii republicane UniAgroProtect, Alexandru Slusari.

 

El a menţionat că pentru organizatorii acţiunilor de protest – conducătorii ai patru cele mai mari organizaţii din ramură, a devenit evident – conducerea ţării nu doreşte să dialogheze cu fermierii.

 

„Autorităţile nu au dorinţă de a ajunge la un compromis cu producătorii agricoli. Nu suntem auziţi şi înţeleşi. Guvernul nu şi-a prezentat argumentele în privinţa niciunei cerinţe a fermierilor, iar în jurul problemelor ridicate: reducerea cotei TVA, deservirea creditului polonez, majorarea Fondului de subvenţionare au loc jocuri politice constante. Autorităţile, din momentul primelor acţiuni de protest, pe 27 martie şi 15 aprilie, nu au făcut nici un pas în întâmpinare”, consideră Slusari.

 

El a numit prostie afirmaţiile din unele surse media şi experţilor angajaţi, conform căror acţiunile agricultorilor au nuanţă politică.

 

„Noi nu urmărim interesele niciunui partid, agricultorii doar îşi protejează nevoile economice. Iar între timp situaţia din ramură este dezastruoasă. În toate ţările civilizate sectorul agricol este sprijinit financiar de stat, dar nu şi în Moldova. În prezent nu avem resurse pentru pesticide şi carburanţi, fond semincer de calitate. Şi cel mai important – nu ştim ce ne aşteaptă, iar timpul lucrărilor agricole a venit… Ce să facem? Agricultorii nu au altă alegere decât să organizeze acţiuni de protest”, consideră Slusari.

 

El a menţionat că în pofida interdicţiei de a intra cu tractoare în Piaţa Marii Adunări Naţionale, vor fi găsite modalităţi de a bloca toate intrările în oraş pe 27 mai.

 

„Avem nu doar tractoare, dar şi altă tehnică, aceleaşi combainere, semănătoare, transportul personal şi altele. Autorităţile vor avea parte de surprize… Dar le oferim o lună pentru a iniţia dialogul pe puncte concrete ale cerinţelor noastre”, a spus preşedintele Uniunii.

 

„INFOTAG” precizează: Agricultorii din Moldova cer de la începutul anului majorarea Fondului de subvenţionare în agricultură până la 1,2 mlrd. de lei (pentru 2015 Guvernul a aprobat fondul în mărime de 610 mil. de lei); TVA de 8% în agricultură; sprijin financiar tuturor producătorilor de fructe ce au transportat în 2014 mere la procesare; stabilirea dobânzii de 1% la folosirea creditului polonez pentru modernizarea complexului agro-industrial din Moldova, precum şi demonopolizarea pieţei produselor petroliere.

Comentarii [ 4 ] Adaugă

  1. 02.05.2015 07:47:43 Elena
    Corect spune Slesari NVA trebue sa fie 8%...
  2. 04.05.2015 09:04:08 Ionut
    Dl Slusari are 100% dreptate!!!
  3. 04.05.2015 01:34:55 Liza
    Agrarienii au puterea de ce ei nu sunt consolidat?
  4. 05.05.2015 07:05:40 Lidia
    Usatii, Kirtika si Dodon pot sa fac ceva pentru oamenii saraci in Moldova!

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.