Reportaje

AGEPI A LANSAT PANORAMA DE BREVETE

28 mai, 2015
AGEPI A LANSAT PANORAMA DE BREVETE Agenţia de Stat pentru Proprietate Intelectuală din RM (AGEPI) a lansat o aplicaţie unică – „Panorama de brevete” despre brevete, invenţii şi inventatori, înregistraţi la nivel naţional şi internaţional.

 

Directorul general AGEPI, Lilia Bolocan, a spus joi, în cadrul unei conferinţe de presa la agenţia „INFOTAG”, că informaţia despre brevete reprezintă o categorie aparte de informaţie tehnico-ştiinţifică, cu importanţă incontestabilă pentru dezvoltarea economiei.

 

„Elaborând aplicaţia am urmărit scopul de a oferi acces tuturor doritorilor la informaţie detaliată despre brevete, inovaţii şi inventatori, de asemenea, despre măsurile de protejare în afara graniţelor ţării noastre. Aplicaţia va îmbunătăţi şi promova domeniul invenţiilor”, a spus ea.

 

Monitorizarea brevetelor reprezintă o cale eficientă de evitare a dublării în domeniul cercetare-dezvoltare, deoarece 30% din cheltuielile pentru cercetare şi dezvoltare sunt irosite din cauza reinventării invenţiilor deja existente.

 

Expertul principal al secţiei chimie, biologie şi medicină din cadrul Departamentului invenţii şi soiuri de plante, Tudor Jovmir, a spus că Panorama de brevete este compusă din aşa numiţii faguri – date cumulate, depunerea cererilor de brevete, eliberarea brevetelor, prelungirea brevetelor, femei inventatoare, profilul de brevet al persoanei, brevetarea peste hotare, analiza citărilor de brevet şi activitatea mandatarilor autorizaţi.

 

„Aplicaţia poate fi găsită pe site-ul oficial al AGEPI, este gratuită, generează datele automat şi la zi, este un sistem cu gestiune on-line şi este accesibil în trei limbi – română, engleză şi rusă. În Moldova sunt înregistraţi 4536 inventatori, 1708 naţionali şi 429 titulari internaţionali”, a menţionat el.

 

Aplicaţia a fost elaborată de către şeful Secţiei programare şi baze de date a Departamentului Informatică, Nicolae Dimov. Asemenea panorame, ce conţin date statistice şi de analiză despre brevetele de invenţie şi informaţii despre brevete la nivel mondial, sunt gestionate de organizaţii internaţionale şi regionale - Organizaţia Mondiala a Proprietăţii Intelectuale şi Oficiul European de Brevete.

 

„INFOTAG” precizează: AGEPI a fost fondată în 2004 şi este o instituţie publică aflată în subordinea Guvernului, responsabilă de promovarea şi realizarea activităţilor în domeniul protecţiei juridice a proprietăţii intelectuale privind drepturile de proprietate industrială, dreptul de autor şi conexe - invenţii, mărci, desene/modele industriale, indicaţii geografice, denumiri de origine, specialităţi tradiţionale garantate, soiuri de plante, topografii ale circuitelor integrate.

Comentarii [ 2 ] Adaugă

  1. 28.05.2015 04:54:10 Dumitru
    DE unde AGEPI are buget?
  2. 29.05.2015 12:42:15 Slava
    Im place cum sa conducea AGEPI d-na Bolocan...

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.