Reportaje

SĂPTĂMÂNA VIITOARE ÎN MOLDOVA SE VA DESFĂȘURA A XIV-A EXPOZIȚIE INTERNAȚIONALĂ INFOINVENT

19 noiembrie, 2015
SĂPTĂMÂNA VIITOARE ÎN MOLDOVA SE VA DESFĂȘURA A XIV-A EXPOZIȚIE INTERNAȚIONALĂ INFOINVENT

Expoziția internațională specializată INFOINVENT, dedicată inovațiilor, se va desfășura pe 25-28 noiembrie la centrul expoziţional Moldexpo.

Directorul Agenției de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI), Octavian Apostol, a spus joi, într-o conferință de presă la agenția „INFOTAG”, că la aceasta vor participa peste 100 de instituții din domeniul științei și inovării, învățământului superior, inventatori particulari și oameni creativi din Moldova și de peste hotare. Participanții vor prezenta spre apreciere vizitatorilor, dar și juriului internațional, în jur de 400 realizări tehnico-științifice noi.

„Expoziția reprezintă un eveniment major pentru comunitatea științifică și inovațională pentru stabilirea contactelor cu potențiali investitori. Ceremonia de deschidere va avea loc pe 25 noiembrie la ora 11.00 cu participarea reprezentanților autorităților publice centrale, ai misiunilor diplomatice acreditate în RM, organizațiilor internaționale și naționale din domeniul proprietății intelectuale, inventatori din Moldova, România, Belarus, Lituania, Polonia, Malaezia, Irak și Canada. Tradițional, în cadrul expoziției se va desfășura și un program adițional de evenimente, care va cuprinde mese rotunde și ateliere de lucru”, a menționat el.

Potrivit spuselor sale, în prima zi a expoziției se va desfășura Forumul femeilor inovatoare și antreprenoare din RM, iar a doua zi va fi organizat un master-class în domeniul împletitului din fibre vegetale. În plus, la centrul de business Kentford va avea loc o masă rotundă cu genericul „Istorii de succes ale businessului creativ”. Vineri, 27 noiembrie, se va desfășura Bursa invențiilor și tehnologiilor noi în domeniul eficienței energetice și valorificării surselor regenerabile de energie.

„În aceeași zi va avea loc ceremonia de premiere a laureaților Infoinvent. Printre cele mai importante distincții – premiul Guvernului RM „Cel mai dotat inventator”, distincții ale Organizației mondiale a proprietății intelectuale, medalii instituite de AGEPI, mențiuni și diplome ale Academiei de Ştiințe a Moldovei, ale Agenției pentru Inovare și Transfer Tehnologic, premii speciale și distincții ale saloanelor internaționale de invenții”, a spus el.

Directorul AITT Roman Chirca, consideră necesar de a atrage la eveniment cât mai mulți oameni, în special tineret. Pentru aceasta pe 28 noiembrie va fi organizat concursul interactiv în domeniul proprietății intelectuale pentru elevi „De la idee la produs”.

„Agenția noastră va prezenta 16 proiecte inovaționale. Anul trecut expoziția s-a axat mai mult pe domeniul farmaceutic și agricultură. Anul acesta pe efeciență energetică”, a spus el.

INFOTAG precizează: Expoziția internațională specializată INFOINVENT este un for al specialiștilor din domeniul proprietății intelectuale, organizat o data la doi ani de AGEPI și Centrul internaţional de expoziții Moldexpo, în cooperare cu AITT.

 

Comentarii [ 2 ] Adaugă

  1. 19.11.2015 05:42:50 Floricica
    Roman Chirca este bun speccialist si expert, pacat ca nu face serviciu la guvern in calitate de ministru economiei RM.
  2. 20.11.2015 12:59:04 Vlad
    Tara noastra are nevoe de inovare...

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.