Reportaje

LA UNIVERSITATEA DE STAT DIN COMRAT VOR FI CREATE SUPLIMENTAR 100 DE BURSE

16 mai, 2016
LA UNIVERSITATEA DE STAT DIN COMRAT VOR FI CREATE SUPLIMENTAR 100 DE BURSE Comitetul executiv al Găgăuziei va institui 100 de burse suplimentare pentru studenţii Universităţii de Stat din Comrat. Despre aceasta a comunicat luni, într-o conferinţă de presă la agenţia „INFOTAG”, başcanul Găgăuziei, Irina Vlah.

 

Potrivit spuselor sale, mărimea bursei lunare va fi de 400 de lei şi se va achita suplimentar la bursa de bază. 75 de bursieri vor fi selectaţi pe criterii de reuşită, iar 25 din familii nevoiaşe.

 

„Din păcate în fiecare an creşte cifra candidaţilor care aleg universităţile din străinătate. Absolvenţii noştri sunt ademeniţi de instituţii de învăţământ din România, Ucraina, Rusia, Europa. După cum arată experienţa, tinerii să stabilesc în aceste ţări, lansează afaceri, creează familii şi acasă puţini revin. Economia noastră şi sectorul social pierde specialişti tineri, muncitori şi ambiţioşi, care ar putea obţine succese la ei acasă, în Moldova”, afirmă dna Vlah.

 

Ea a menţionat că una din problemele principale ale republicii este şomajul, dar paradoxul este că atunci când investitorii vin şi examinează posibilitatea de a deschide reprezentanţe ale afacerilor lor în RM, se află că nu ai pe cine angaja.

 

„Este evident că problema exodului de creieri necesită soluţii urgente şi eficiente, este nevoie de stimuli materiali concreţi, care ar motiva tinerii să studieze şi să lucreze în Moldova. În acest sens, Comitetul executiv a fondat 100 de burse suplimentare. În total bursierii vor primi de la 960 la 1120 de lei, iar deţinătorii burselor speciale – 710 lei lunar”, a spus Irina Vlah.

 

Decizia va intra în vigoare din noul an de studii. La locuri fără taxă şi cu bursă la Universitatea din Comrat pot pretinde la egal toţi candidaţii din Moldova. Studenţii din alte localităţi vor fi asiguraţi cu locuri de cazare în căminul universităţii.

 

„O altă problemă cu care se confruntă absolvenţii este angajarea în câmpul muncii, deoarece angajatorul deseori solicită experienţă de 2-3 ani. Noi liber angajăm tineri specialişti în toate direcţiile Comitetului executiv al Găgăuziei şi în paralel lucrăm cu mediul de afaceri local şi convingem antreprenorii să ne urmeze exemplul”, a menţionat başcanul.

Comentarii [ 4 ] Adaugă

  1. 16.05.2016 04:21:09 Victor
    Am asa impresie, ca d-na Vlah Irina este cel mai bun si rezultativ bascan...
  2. 16.05.2016 04:27:15 Cezar
    Bascan face tot posibil ca gagauzii traesc mai bene de chit noi - moldovenii si rominii...
  3. 16.05.2016 09:08:24 Filaret
    Am impresie ca d-na Vlah sa fie candidat la presedentia de la dl Renato Usatii...
  4. 17.05.2016 08:42:15 Milca
    Bravo, Irina, multi ani innainte!

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.