Reportaje

DEPUTAŢII EUROPENI CER ÎNCETAREA REPRESIUNILOR POLITICE ÎN MOLDOVA

24 iunie, 2016
DEPUTAŢII EUROPENI CER ÎNCETAREA REPRESIUNILOR POLITICE ÎN MOLDOVA

Deputaţii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei cer într-o declaraţie scrisă încetarea represiunilor politice în Moldova. Despre aceasta a comunicat vineri, într-o conferinţă de presă la agenţia „INFOTAG”, preşedintele Partidului „Casa Noastră-Moldova”, Grigore Petrenco.

 

Potrivit spuselor sale, declaraţia a urmat după ce instanţa i-a interzis lui Petrenco de a părăsi teritoriul Moldovei pentru a participa la sesiunea de vară a APCE.

 

„În ultima zi a sesiunii europarlamentarii au semnat o declaraţie, în care au condamnat acţiunile autorităţilor Moldovei şi cer ca toate persecutările politice să fie imediat încetate”, a spus Petrenco.

 

În declaraţie se vorbeşte că tulburările politice din Republica Moldova, precum şi obligaţiunile ţării faţă de Consiliul Europei rămân subiecte de îngrijorare pentru membrii Adunării Parlamentare.

 

„În ultima sa Rezoluţie cu privire la Moldova din 2013 Adunarea a relevat disfuncţii grave în activitatea Procuraturii şi a instituţiilor de drept. Ea a evidenţiat necesitatea depolitizării instituţiilor de stat şi a asigurării unei mai bune separări a puterilor, menţionând că „instituţiile statului niciodată nu trebuie să servească interesele unui partid sau ale unui individ”. Noi condamnăm hotărât toate persecuţiile politice îndreptate împotriva politicienilor şi activiştilor. Chemăm autorităţile Moldovei să respecte toate angajamentele sale în domeniul drepturilor omului şi să se abţină de la orice intimidări a politicienilor şi activiştilor”, se vorbeşte în declaraţie.

 

„Cred că acesta este un semnal direct şi clar la adresa lui Plahotniuc. Pentru toţi este clar că se vorbeşte despre Partidul Democrat şi oligarhul Vlad Plahotniuc. Declaraţia a fost semnată de deputaţi din diferite ţări, şi anume din Portugalia, Germania, Cipru, Turcia, Elveţia, Austria”, a spus Petrenco.

 

El a informat că în curând în Moldova va sosi într-o vizită oficial o delegaţie a APCE, pentru a se întruni cu autorităţile ţării, partidele, opoziţia, activiştii. De asemenea, delegaţia se va deplasa în regiunea transnistreană.

 

„Consider că Plahotniuc se joacă cu focul, el crede că poate orice în Moldova, să continue represiunile. Sunt sigur că va veni timpul lui şi va răspunde pentru toate fărădelegile pe care le-a comis în ultimii ani. Toate aceste declaraţii, rapoarte, rezoluţii ale structurilor străine, inclusiv europene, nu vor trece fără urmă şi fără consecinţe pentru actualul Guvern”, a spus Petrenco.

 

Potrivit avocatei Ana Ursachi, „Plahotniuc trebuie să înceteze a se juca cu focul şi să ia totul în serios”.

Comentarii [ 8 ] Adaugă

  1. 24.06.2016 07:39:12 Ana
    Este clar ca buna ziua, ca dl Petrenco vre inpolitica mare.
  2. 24.06.2016 07:52:30 Demid
    De ce asta la noi asa sa face? Nu stiu.
  3. 24.06.2016 08:13:15 Iulian Andrei
    Cică deputații europeni cer încetarea represiunilor politice în RM, persoanele de genul lui Grigore Petrenco locul lor este la pușcarie.
  4. 24.06.2016 08:36:10 Mihail
    Petrenco trebuia sa nu vina cu lanturi la proteste daca nu dorea sa fie arestat, el provoaca violente si tot el e nemultumit, dalbaiob
  5. 24.06.2016 09:01:20 Petru
    Locul lui Petrenco este la duba. La protestele lui mereu au fost cele mai multe violente, chiar si-a permis sa arunce cu grenade fumigene. Cred ca asa salbatici nu au ce cauta la libertate. https://www.youtube.com/watch?v=10VGTF_rS_U
  6. 24.06.2016 09:44:46 Efim Ursu
    Petrenko a fost eliberat. Cred ca s-a comis o gresela fatala. Gruparea sa, Antifa, este un pericol pentru societate. Stim ca are legaturi de liderii separatisti din Donbas.
  7. 25.06.2016 03:18:11 Ilona
    Nu stiu daca mai exista Antifa?
  8. 27.06.2016 06:30:50 Faina
    De ce dl Plaha asa face tot dur si arogant?

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.