Reportaje

MAJORITATEA POPULAȚIEI MOLDOVEI CONSIDERĂ CĂ ALEGERILE VOR FI FRAUDATE PÂNĂ ÎN ZIUA VOTĂRII…

04 octombrie, 2016
MAJORITATEA POPULAȚIEI MOLDOVEI CONSIDERĂ CĂ ALEGERILE VOR FI FRAUDATE PÂNĂ ÎN ZIUA VOTĂRII… Majoritatea populației Moldovei consideră că alegerile vor fi fraudate până în ziua votării. Despre aceasta arată datele sondajului de opinie „Vox populi – octombrie 2016: Cum trebuie să fie președintele Moldovei?”, prezentat luni, în cadrul unei conferințe de presă la agenția INFOTAG.

 

De părerea că fraudarea se produce până la campania electorală sunt 31,8% sin respondenți, în timp ce 21,6% consideră că aceasta va avea loc în timpul campaniei electorale, 12% - în ziua alegerilor, 9% - în timpul numărării voturilor, 7% - în timpul pregătirii rapoartelor.

 

Totodată, 47% din respondenți consideră că fraudarea va influența asupra rezultatului final, 32% susțin că va influența mult, 10,9% cred că va influența nesemnificativ, iar 1% din respondenți consideră că fraudarea nu va avea nicio influență.

 

La întrebarea despre cine influențează mai mult asupra falsificării, 37% din respondenți consideră că guvernarea, 21% - criminalitatea, 21% - mass-media, 12% - partidele de opoziție, 11% - sistemul judecătoresc, 9% - alegătorii, 5% - alte instituții de stat.

 

De asemenea, 34% din respondenți consideră că pentru mituirea alegătorilor concurenții trebuie să fie scoși din cursa electorală și trași la răspundere, 17% susțin că este suficient să fie scoși din cursa electorală, 29% cred că ar trebui trași la răspundere penală, iar 7% consideră că nu trebuie să fie pedepsiți.

 

Împotriva desfășurării alegerilor parlamentare anticipate s-au pronunțat 31% din respondenți, iar 57% sunt pentru.

 

În același timp, pe 24,7% din locuitorii republicii îi interesează politica, pe 10% îi interesează mult, pe 49,2% - nu prea, iar pe 15,4% nu îi interesează deloc.

 

Pentru integrarea în Uniunea Europeană pledează 39% din cei chestionați, iar 43% sunt pentru Uniunea Economică Euroasiatică.

 

Sondajul a fost realizat de ADSM în perioada 19-30 septembrie pe un eșantion de 1165 persoane din 79 de localități ale RM. Marja de eroare este de +/- 3%.

 

…ȘI VEDE ÎN FUNCȚIA DE ȘEF AL STATULUI UN BĂRBAT – SONDAJ

 

Majoritatea populației Moldovei vede în funcția de șef al statului un bărbat. Despre aceasta arată datele sondajului de opinie „Vox populi – octombrie 2016: Imaginea viitorului Președinte al Republicii Moldova”, prezentat luni, în cadrul unei conferințe de presă la agenția INFOTAG.

 

Vicepreședintele Asociației Sociologilor și Demografilor din Republica Moldova (ADSM), Andrei Dumbrăveanu, a menționat că 63% din respondenți consideră că președinte trebuie să devină un bărbat și doar 15% consideră că în această funcție poate fi o femeie.

 

În același timp, 49% din respondenți au spus că ar vota un președinte politic, iar 29% ar vota un președinte tehnocrat.

 

Totodată, 34% din respondenți consideră că președintele trebuie să posedă capacitatea de a face impresia unui om încrezător, 28% - să inspire încredere, 25% - să fie prezentabil, 22% - să fie atrăgător, 19% - să vorbească competent, 15% - să fie flexibil, 12% - să fie emotiv. Pentru respondenți mai puțin importantă este ținuta candidatului, căci pentru aceasta s-au pronunțat doar 5%.

 

Aproximativ jumătate din respondenți consideră că alegerea directă a președintelui Moldovei va contribui la soluționarea problemelor importante (48%), fiecare al cincilea are o opinie inversă (20%), iar 27% din respondenți consideră că nu se vor produce nici un fel de schimbări.

 

La întrebarea „Când vor avea loc alegerile prezidențiale din Moldova?” au răspuns 9 din 10 respondenți, 2% cred că vor avea loc pe 10 noiembrie 2016, iar 5% nu sunt interesați de acest subiect.

 

Sondajul a fost realizat de ADSM în perioada 19-30 septembrie pe un eșantion de 1165 persoane din 79 de localități ale RM. Marja de eroare este de +/- 3%.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.