Reportaje

EXPERT-GRUP A DAT O APRECIERE POZITIVĂ REFERMELOR GUVERNULUI ÎN SECTORUL FINANCIAR-BANCAR

26 ianuarie, 2017
EXPERT-GRUP A DAT O APRECIERE POZITIVĂ REFERMELOR GUVERNULUI ÎN SECTORUL FINANCIAR-BANCAR Sistemul financiar-bancar s-a îmbunătățit în mod semnificativ datorită reformelor din 2016. Această opinie a fost exprimată joi, în cadrul unei conferințe de presă la agenția INFOTAG, de către experții Centrului Expert-Grup, care au prezentat studiul „Rezultatele monitorizării reformelor recente în sectorul financiar-bancar din Republica Moldova”.

 

Directorul executiv al Centrului, Adrian Lupușor, a spus că la progres au contribuit legile care vizează combaterea spălării banilor, conversia garanțiilor la creditele BNM în datoria națională, precum și semnarea memorandumului cu Fondul Monetar Internațional (FMI).

 

„Prin semnarea acordului cu FMI, Moldova s-a angajat să garanteze transparența acțiunilor în sistemul bancar, eliminând treptat lacunele în legislația privind sectorul financiar-bancar. Acum Guvernul este garantul că criza care a avut loc în 2014, în sectorul bancar, nu se va repeta”, a spus el.

 

Expertul Dumitru Pîntea a menționat că, „în pofida progreselor, sectorul financiar-bancar rămâne destul de fragil”. El a menționat, în special, schema actuală de garantare a depozitelor, care, în caz de faliment bancar, nu îi va permite băncii să facă față cheltuielilor de judecată.

 

„Valoarea maximă a garanțiilor la depozite este de 6 mii lei. Este prea puțin, având în vedere nivelul actual al salariilor în Republica Moldova. Ar fi bine ca suma să crească treptat până la 24 salarii medii, până în 2020. Este necesar ca BNM să ofere în timpul apropiat reforme de calitate pentru modificarea Legii cu privire la garantarea depozitelor bancare”, susţine expertul.

 

Analistul Expert-Grup, Eugen Ghilețchi, a spus că Moldova trebuie să urmeze întocmai recomandările FMI, pentru a menține stabilitatea sectorului bancar. În acest sens, adoptarea în luna februarie a Legii de liberalizare a capitalului și stimularea fiscală ar putea „submina progresul înregistrat”.

 

„Adoptarea acestei legi permite persoanelor implicate în furtul miliardului din bănci să-şi declare în liniște fondurile furate. Acesta, în primul rând, va lega mâinile agenţiei Kroll, care se ocupă de anchetarea furtului, și, practic, reduce la zero posibilitatea de a întoarce în Moldova miliardul”, a spus el.

 

În același timp, el a apreciat pozitiv adoptarea Legii cu privire la transformarea în datorie de stat a garanțiilor de credit ale BNM, în sumă de 13,3 mld. lei. Potrivit lui, Guvernul „a ales calea cea mai logică pentru a restaura sistemul bancar, oferind o rată a dobânzii de 5%”.

 

„Autoritățile au luat această decizie în baza recomandărilor FMI. În cazul în care această lege nu ar fi fost adoptată, cheltuielile guvernamentale, precum și ale cetățenilor ar fi fost majore”, consideră expertul.

 

O altă acţiune pozitivă a Guvernului a fost programul „Prima Casă”, lansat de Ministerul Finanțelor.

 

Expertul Sergiu Gaibu a menționat că acesta nu este doar un proiect social bun, ci este important din punctul de vedere al „consolidării sistemului bancar din Republica Moldova”.

 

„Proiectul presupune un credit ipotecar pentru procurarea locuinței, pentru 10-30 de ani, cu o dobândă de 9% pe an. Acest lucru va duce la creșterea numărului de clienți ai băncilor, fapt ce va contribui la stabilitatea lor în cazul unei alte crize. Aceasta va conduce la dezvoltarea sectorului de construcții. Dar autoritățile nu ar trebui să se oprească la acest program, dar să lanseze alte proiecte similare, care vor conduce la dezvoltarea economiei”, a spus el.

Comentarii [ 4 ] Adaugă

  1. 27.01.2017 08:50:21 Liviu
    Pina chind nu a fost facut nimic.
  2. 27.01.2017 08:52:10 Alena
    FMI trebue sta in Moldova macar 30 de ani inca...
  3. 27.01.2017 12:33:31 Sofronie
    De ce nu spuneti, ca dupe 2018 in Moldova ramina 4-5 bfnci?
  4. 28.01.2017 11:49:20 Alexei
    Ei nu au experienta, vorbesc despre cheste teoretica...

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.