Reportaje

LA CHIȘINĂU VA AVEA LOC CONFERINȚA ŞTIINŢIFICĂ INTERNAŢIONALĂ PRIVIND STATALITATEA MOLDOVEI

21 martie, 2017
LA CHIȘINĂU VA AVEA LOC CONFERINȚA ŞTIINŢIFICĂ INTERNAŢIONALĂ PRIVIND STATALITATEA MOLDOVEI

În perioada 24-25 martie, la Chișinău se va desfăşura Conferința științifică internațională „Statalitatea Republicii Moldova: continuitatea istorică şi perspectiva dezvoltării”, ca care vor participa cercetători moldoveni și străini.

Marți, în cadrul unei conferințe de presă la agenția INFOTAG, consilierul președintelui RM în domeniul educației, culturii și cercetării, Corneliu Popovici, a declarat că „evenimentul este organizat de Institutul de Relații Internaționale din Moldova (IRIM), sub patronajul Președintelui Igor Dodon”.

„Aceasta este o conferință unică, la care oamenii de știință vor discuta nu numai semnificația cuvântului „statalitate”, dar şi unele aspecte, cum ar fi oficializarea drapelului istoric al Moldovei, studierea istoriei Moldovei în școli și înființarea zilei de 2 februarie ca Ziua suveranității RM”, a spus el.

Potrivit lui Popovici, „în nici o altă țară nu se studiază istoria după etnie, peste tot se studiază istoria statului, chiar și în România se studiază doar istoria, nu „Istoria românilor” ca în Moldova”.

„Schimbarea programelor școlare este ceva firesc și nu e nimic în neregulă. Toţi locuitorii Moldovei, inclusiv funcționarii, trebuie să cunoască istoria și limba țării lor”, a spus Popovici.

Rectorul Institutului de Relații Internaționale, doctorul în științe politice Valentin Beniuc, a spus că la conferință vor participa 80 de oameni de știință din 12 țări. Pe baza rezultatelor obținute va fi adoptată o rezoluție și vor fi editate două volume de materiale.

„Avem o istorie și ne este rușine de ea și o negăm. Pentru ca națiunea să continue să existe, este necesar să fie studiată și să fie cunoscută limba și istoria statului său”, a declarat Beniuc, fost ministru al Educației.

 

Comentarii [ 3 ] Adaugă

  1. 21.03.2017 08:11:11 Ana
    De ce Beniuc nu vre Istoria, care acum este ?
  2. 21.03.2017 08:14:10 Ilie
    Clar ca buna ziua ca dl Beniuc este impreuna cu Dodon si Cremlinu...
  3. 22.03.2017 04:08:23 Nicolae
    Noi suntem romini si punctu!!!

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.