Reportaje

LA CHIȘINĂU SE VA DESFĂŞURA TURNEUL INTERNAȚIONAL DE ȘAH ÎN MEMORIA LUI VEACESLAV CEBANENCO

29 martie, 2017
LA CHIȘINĂU SE VA DESFĂŞURA TURNEUL INTERNAȚIONAL DE ȘAH ÎN MEMORIA LUI VEACESLAV CEBANENCO La Chișinău se va desfăşura Turneul Internațional de Șah în memoria renumitului şahist şi antrenor Veaceslav Cebanenco.

 

Miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia INFOTAG, vicepreşedintele Federaţiei de Şah a Republicii Moldova (FSRM), Iurie Opincă, a spus că deschiderea turneului va avea loc pe 31 martie, în incinta Clubului republican de şah și joc de dame. Meciul final și ceremonia de premiere va avea loc pe 1 aprilie la ora 16:00, la Palatul Republicii, iar la eveniment va fi prezent președintele Federației Internaționale de Șah, Kirsan Ilyumzhinov.

 

„În total la turneu sunt invitaţi să participe 13 maeștri mari de clasă internațională din Belarus, România, Israel, Rusia, Azerbaidjan, Qatar, Anglia, Serbia, Ucraina și Moldova. Printre ei se numără marele maestru englez Nigel Short, care a jucat cu Gari Kasparov, disputându-și titlul de campion mondial. Moldova va fi reprezentată de renumitul Viorel Bologan (elevul lui Cebanenco), Dmitri Svetuşkin, Victor Komleacov și noua speranţă a șahului moldovenesc, Nichita Morozov, în vârstă de 18 de ani”, a menţionat el.

 

Potrivit marelului maestru Dmitri Svetuşkin, care a reprezentat echipa olimpică a Moldovei în anii 2002-2014, „acest eveniment va permite să-l comemorăm pe Veaceslav Cebanenco, antrenor care a educat o întreagă generaţie de şahişti cu renume, precum Viorel Bologan şi Victor Gavricov“.

 

„În prezent, în șah este foarte populară „varianta Cebanenco”, care este o modalitate a jocului de apărare, a cărei bază a fost pusă de renumitul antrenor”, a spus el.

 

Întrebat de corespondentul agenției INFOTAG cine, în opinia sa, va câștiga dacă în finală vor ajunge favoriţii Bologan - Short, Dmitri Svetuşkin a răspuns că: „În șah, totul depinde de pregătirea, logica mutărilor și soluțiile inteligente ale jucătorilor. Dar este important şi norocul”.

 

Iurie Opincă a menţionat că „șahul este asemene vieții: o mulțime de oportunități, însă o singură soluție corectă”.

 

„INFOTAG precizează: Turneul Internațional de șah ,,Memorialul Veaceslav Cebanenco” se va desfăşura conform sistemului elveţian, în 9 runde, cu controlul timpului de 15 minute. În finală vor avea loc două partide blitz cu controlul timpului de 3 minute.

Comentarii [ 3 ] Adaugă

  1. 29.03.2017 07:14:32 Richard
    Pentru Moldova asa oaspeti este ca o minune...
  2. 30.03.2017 09:14:28 Moisa
    Vizita la noi dl Nigel Short - asta este un eveniment superb!!!
  3. 01.04.2017 03:45:14 Stas
    Se vedem cine chistiga!

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.