Reportaje

GUVERNUL ŞI BNM TREBUIE SĂ REVADĂ MECANISMELE DE STIMULARE A CREDITĂRII ÎN ECONOMIA MOLDOVEI – „EXPERT-GRUP”

13 aprilie, 2017
GUVERNUL ŞI BNM TREBUIE SĂ REVADĂ MECANISMELE DE STIMULARE A CREDITĂRII ÎN ECONOMIA MOLDOVEI – „EXPERT-GRUP” Guvernul şi Banca Naţională a Moldovei (BNM) trebuie să elaboreze măsuri eficiente pentru reluarea creditării sectorului economiei de către bănci. De această opinie sunt experţii Centrului analitic independent „Expert-Grup”, care sunt îngrijoraţi faţă de reducerea volumului de creditare a economiei Moldovei.

 

Joi, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia INFOTAG, directorul executiv al „Expert-Grup”, Adrian Lupuşor, a spus că în prezent pe piaţă se atestă o criză de încredere între bănci şi potenţialii debitori din sectorul real al economiei.

 

Potrivit lui, criza a apărut în anul 2016, când au apărut primele semnale de reducere a portofoliului de credite şi de creştere a volumului creditelor neperformante.

 

„Această situaţie paradoxală pentru piaţă se manifestă prin faptul că stocul creditelor a scăzut cu peste 3 mlrd. lei, iar cel al creditelor neperformante a crescut cu circa 2 mlrd. lei”, a menţionat Lupuşor.

 

Experţii au atras atenţia la faptul că, din cauza scăderii creditării, a crescut considerabil indicele „lichidităţii pe termen scurt” al băncilor, care în prezent constituie peste 50%, în timp ce norma este de 20%.

 

Suficienţa capitalului băncilor, de asemenea, depăşeşte norma BNM.

 

„În prezent, acest indice constituie 29%, pe când norma BNM constituie 16%”, a remarcat Lupuşor.

 

Expertul a atras atenţia la faptul că, în pofida acestei situaţii, rentabilitatea pe care o arată băncile nu provoacă temeri. În special, rentabilitatea capitalului (ROE) se menţine la nivelul de 15%, ceea ce reprezintă o rentabilitate destul de acceptabilă.

 

„Această rentabilitate este foarte convenabilă pentru bănci, deşi aceasta este mai mult formată nu din creditarea sectorului real al economiei, ci din alte surse de venit. Numai 40% din profitul băncilor sunt formate din veniturile dobânzilor, iar restul de 60% se formează din alte surse”, a menţionat Lupuşor.

 

Participanţii la conferinţa de presă au indicat asupra nedezvoltării pieţei de capital a Moldovei. Drept exemplu ei au numit factorul impozitării, când depozitele la bănci nu sunt supuse impozitului pe venit, în timp ce veniturile din acţiuni sunt impozitate cu 12%, plus impozitul la dividende, în mărime de 6%.

Comentarii [ 3 ] Adaugă

  1. 13.04.2017 04:41:08 Irina
    Sunt de acord este criza totatla de creditara economiei...
  2. 13.04.2017 04:45:56 Igor
    Eto nazivaetsea - govorti - ne meschi tascati...
  3. 14.04.2017 09:11:35 Svetlana
    Din punctu teoretic este corect, da asta nu inseamna nimic.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.