Reportaje

UN AVOCAT DIN MOLDOVA CONSIDERĂ CĂ MAI MULTE ARTICOLE DIN CODUL CIVIL CREEAZĂ „ZIDURI INVIZIBILE“ PENTRU CETĂȚENI

18 aprilie, 2017
UN AVOCAT DIN MOLDOVA CONSIDERĂ CĂ MAI MULTE ARTICOLE DIN CODUL CIVIL CREEAZĂ „ZIDURI INVIZIBILE“ PENTRU CETĂȚENI Mai multe articole din Codul civil (CC) și Convenția Europeană a Drepturilor Omului creează „ziduri invizibile” pentru cetățeni și ar trebui să fie eliminate. Despre aceasta a comunicat marți, în cadrul unei conferințe de presă la agenţia INFOTAG, avocatul Nicolae Urîtu.

 

Potrivit lui, în articolul 1500 din Codul Civil, sintagma „soţul supravieţuitor” este neconstituțională și trebuie să fie înlocuită cu sintagma „văduvă sau văduv”, deoarece acesta este un element important ce ține de moștenire.

 

„În general, conceptul de soţ supravieţuitor nu există, astfel de persoane nu sunt, există doar văduv sau văduvă”, consideră el.

 

Urîtu susține că articolele 34 și 35 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, precum și articolele 440 și 442 din Codul de procedură civilă trebuie anulate, deoarece acestea creează „ziduri invizibile” pentru cetățenii care doresc justiție.

 

„Aceste articole oferă instanțelor de judecată posibilitatea legală de a refuza examinarea cererilor, deoarece acestea nu corespund cerințelor. Mai mult decât atât, instanțele de judecată nu explică motivele refuzului”, a spus el.

 

Potrivit lui, instanțele de judecată trebuie să argumenteze refuzul, în caz contrar refuzul este nelegal.

 

Avocatul a menţionat că a înaintat o scrisoare pe numele președintelui Consiliului European, președintelui Parlamentului European și cancelarul Germaniei în care a expus argumentele poziției sale.

Comentarii [ 4 ] Adaugă

  1. 18.04.2017 08:14:03 Timofei
    Do Uritu are dreptate fara nici un Cuvier, eu stir ce spun!
  2. 18.04.2017 08:17:29 Eraclie
    Correct, este zi duo invisibility...
  3. 21.04.2017 03:33:46 Galina
    Demult trebue sa resolvable problems ace asta.
  4. 27.04.2017 08:49:18 Alexandr
    Avocatul are dreptate

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.