Reportaje

DACĂ DUMINICĂ AR AVEA LOC ALEGERI ANTICIPATE, ÎN PARLAMENT AR ACCEDE DOAR TREI PARTIDE

31 mai, 2017
DACĂ DUMINICĂ AR AVEA LOC ALEGERI ANTICIPATE, ÎN PARLAMENT AR ACCEDE DOAR TREI PARTIDE

Dacă duminica viitoare în Moldova ar avea loc alegeri anticipate, în Parlament ar accede doar Partidul Socialiştilor (PSRM), Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS) şi Partidul Democrat (PDM). Acestea sunt rezultatele sondajului de opinie, prezentate miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia INFOTAG, de Asociaţia Sociologilor şi Demografilor.

Potrivit sondajului, PSRM ar obţine 53,1% din voturile alegătorilor decişi, PAS - 20,6%, PDM - 9,8%. Alte două partide se află la limita accederii în Parlament, căci Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr (DA) ar obţine 5,6%, iar "Partidul Nostru" (PN) - 5,1%, în condiţiile în care pragul electoral este de 6%.

Clasamentul încrederii este condus de Preşedintele ţării, Igor Dodon, cu 55,6%. Acesta este urmat de liderul PAS, Maia Sandu - 21,2%, preşedintele DA, Andrei Năstase - 4,9%, liderul PN, Renato Usatîi - 4,3% şi preşedintele PDM, Vladimir Plahotniuc - 4,1%. În prim-ministrul Pavel Filip au încredere 2,2% din respondenţi, iar în speakerul Andrian Candu - 1,6%.

La alegeri ar participa circa 56% din alegători, 29% probabil ar participa, iar 8% cu siguranţă nu vor merge la vot.

La întrebarea despre vectorul politicii externe, 36% s-au pronunţat pentru Uniunea Europeană, 39% - pentru Uniunea Eurasiatică, iar 24% din respondenţi nu au putut da un răspuns.

Studiul a fost desfăşurat în cadrul sondajului "Percepţia mass-media în procesul democratizării societăţii din Republica Moldova", care a fost realizat în perioada 20-28 mai. La sondaj au participat 1172 respondenţi din 79 de localităţi. Marja de eroare este de 3%.


TELEVIZIUNEA ESTE PRINCIPALA SURSĂ DE INFORMARE PENTRU 79% DIN POPULAŢIA MOLDOVEI

Chişinău, 31 mai ( INFOTAG ). Televiziunea este principala sursă de informare pentru 79% din populaţia Moldovei. În continuare urmează internetul - 54% , radioul - 32% şi presa scrisă - 27%. Acestea sunt rezultatele sondajului de opinie, prezentate miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia INFOTAG, de Asociaţia Sociologilor şi Demografilor.

În opinia a 64% din respondenţi, televiziunea prezintă informaţiile cele mai veridice. Totodată, 22% consideră că informaţiile de la radio sunt veridice, 21% - din internet, 16% - din ziare, iar 4% s-au pronunţat pentru alte tipuri de surse.

Circa 40% din respondenţi consideră că populaţia are acces limitat la informaţii, iar 8% consideră că cetăţenii nu au acces deloc la informaţie. O treime din respondenţi susţin că populaţia are acces într-o măsură mare la informaţie, iar 16% - într-o măsură foarte mare.

Întrebaţi despre accesul partidelor şi candidaţilor politici la mass-media, circa 68% din respondenţi consideră că unii sunt mai favorizaţi decât alţii şi numai 15% consideră că presa oferă posibilităţi egale tuturor.

Aproape 54% din respondenţi consideră că mass-media contribuie într-o oarecare măsură la educarea civică a alegatorilor, 19% susţin că presa contribuie activ la aceasta, iar 14% nu sunt de acord cu acest lucru.

De asemenea, 41% dintre respondenţi susţin că mass-media influenţează mult rezultatul final al alegerilor, 25% - foarte mult, 20% - puţin şi doar 5% cred că mass-media nu influenţează deloc rezultatul final al alegerilor.

Studiul a fost desfăşurat în cadrul sondajului "Percepţia mass-media în procesul democratizării societăţii din Republica Moldova", care a fost realizat în perioada 20-28 mai. La sondaj au participat 1172 respondenţi din 79 de localităţi. Marja de eroare este de 3%.

 

Comentarii [ 2 ] Adaugă

  1. 01.06.2017 11:50:16 Ilies
    Cred ca marja sa fie 7-9 de procente.
  2. 01.06.2017 11:53:57 Fima
    Nu degeaba dl Plahotniuc are atit de posturil TV.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.