Reportaje

VETERANII CONFLICTULUI DE PE NISTRU CONSIDERĂ CĂ AUTORITĂŢILE SE AFLĂ ÎN STARE DE RĂZBOI CU POPORUL

23 august, 2017
VETERANII CONFLICTULUI DE PE NISTRU CONSIDERĂ CĂ AUTORITĂŢILE SE AFLĂ ÎN STARE DE RĂZBOI CU POPORUL

Autorităţile Moldovei se află în stare de război cu propriul popor, consideră veteranii conflictului de pe Nistru.

Miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia INFOTAG, preşedintele Asociaţiei veteranilor de război „Patriot”, Toma Malic, a spus că „autorităţile se pare că nu doresc să se ocupe de problemele celor pe care i-au chemat şi i-au lăsat în tranşee la începutul anilor ’90”.

„Funcționarii preferă să acționeze în interesul lor, dar nu în interesul poporului. Acum, autoritățile promovează o inițiativă legislativă prin care să ofere milionarilor străini cetățenia moldovenească contra unei anumite sume. De ce nu ajută veteranii cu dezvoltarea afacerilor? Dar câți oameni, datorită politicii guvernării, sunt nevoiţi să părăsească republica și să ia cetățenia unei alte țări?”, se întreabă el.

Malic a spus că începând cu 1992, participanților la conflictul transnistrean le-au fost acordate în Chișinău doar șapte apartamente.

„Un membru al asociației, veteran invalid de grupa a doua, este nevoit să se înghesuie împreună cu soţia, care la fel este invalidă, într-un spaţiu de 17 metri pătraţi într-un cămin. De asemenea, Asociaţia s-a dresat la pretura Ciocana cu solicitarea de a acorda lemne de foc unui alt participant la război, dar iarăşi a fost refuzată”, a spus el.

Veteranul Sergiu Matiuc a menţionat că, „potrivit legii, statul trebuie să acorde participanţilor la război 82 mii lei pentru procurarea locuinţei, dar jumătate din această sumă reprezintă un credit care trebuie restituit în decurs de cinci ani, iar ajutorul financiar din partea statului ajunge abia după prezentarea contractului de vânzare-cumpărare”.

Membrul de onoare al Asociaţiei veteranilor de război şi conflictelor armate, Ecaterina Negară, susţine că guvernarea actuală promovează o politică inumană.

„Pierderile aduse Moldovei de guvernarea actuală, inclusiv de Partidul Democrat şi Partidul Liberal Democrat, depăşesc ceea ce a făcut armata a 14-a în timpul războiului”, a menţionat ea, exprimându-şi indignarea că „adaosul la pensiile participanţilor la război este de numai 100 de lei”.

Veteranii solicită autorităţilor Moldovei „să întreprindă acţiunile necesare pentru a îmbunătăţi asigurarea lor socială, accesul la serviciile  medicale şi sanitare”. De asemenea, ei cer majorarea adaosului la pensii şi soluţionarea problemei locuinţei.

 

Comentarii [ 2 ] Adaugă

  1. 24.08.2017 09:53:40 Larisa
    Ei cer asa de putin - asigurarea sociala, si restu - nimic!!!
  2. 28.08.2017 04:32:46 Galina
    Saracie totala!

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.