Reportaje

SONDAJ: SILVIA RADU ŞI ION CEBAN AU CELE MAI MARI ŞANSE SĂ AJUNGĂ ÎN TURUL DOI AL ALEGERILOR DIN CHIŞINĂU

14 mai, 2018
SONDAJ: SILVIA RADU ŞI ION CEBAN AU CELE MAI MARI ŞANSE SĂ AJUNGĂ ÎN TURUL DOI AL ALEGERILOR DIN CHIŞINĂU

Dacă duminica viitoare la Chişinău ar avea loc alegerile primarului, în turul doi ar ajunge fostul primar interimar al capitalei, Silvia Radu, şi candidatul Partidului Socialiştilor (PSRM), Ion Ceban. Acestea sunt rezultatele unui sondaj de opinie realizat de către compania „Intellect Group” și prezentat luni, în cadrul unei conferințe de presă la agenția INFOTAG.

Potrivit sondajului, pentru Silvia Radu sunt gata să voteze 31% din respondenţi, iar pentru Ceban – 22,8%. În continuare urmează preşedintele Platformei Demnitate şi Adevăr (DA), Andrei Năstase –17,7%, candidatul Partidului Unităţii Naţionale (PUN), deputatul român Constantin Codreanu – 5,1%, vicepreşedintele Partidului Liberal (PL), Valeriu Munteanu – 3,9%, reprezentantul Partidului Şor, Reghina Apostolova (eliminată din cursa electorală pe 11 mai – „I.”) – 2,2%. Circa 12,1% din alegători încă nu au decis pe cine să voteze, iar 4,13% susţin că nu vor participa la vot.

Sondajul mai arată că pentru PSRM ar vota 30,6% din alegători, pentru DA – 14,9%, pentru Partidul Democrat (PDM) – 8,2%, pentru Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS) – 6,6%, pentru PL – 5,4%, pentru PUN – 3,5%, pentru Partidul Comuniştilor (PCRM) şi pentru Partidul Şor – câte 3,4%, pentru Partidul Popular European din Moldova (PPEM) – 1,4%, pentru Partidul Liberal Democrat (PLDM) – 1%. Celelalte partide ar obţine în total 1,7%. Alte 12,1% din respondenţi sunt indecişi, iar 7,8% au declarat că nu vor merge la vot.

Directorul „Intellect Group”, Ian Lisnevschi, a menţionat că Ceban este singurul candidat de pe flancul de stânga, însă el nu a putut prelua întregul rating al PSRM şi nici nu a reuşit să consolideze în jurul său electoratul de stânga.

„Toate acestea nu i-au permis lui Ceban să acumuleze același rating care îl aveau candidații anteriori ai PSRM”, consideră el.

Lisnevschi a subliniat că o problemă similară are Năstase, care nu a putut atrage întregul electorat de dreapta.

„Dacă va reuși să mobilizeze forțele de dreapta, el ar mai putea acumula încă 10,2% din voturi. Năstase a făcut o mare greșeală atunci când a decis să-şi înainteze candidatura fără a se consulta mai întâi cu partenerul de coaliție PAS, deoarece aceasta a condus la faptul că o parte din electoratul lor nu îl va sprijini nici în primul şi nici în al doilea tur”, a menţionat directorul „Intellect Group”.

În opinia sa, alegătorii indeciși vor fi distribuiți printre favoriţii cursei.

În turul doi, pe  Ceban sunt gata să-l susţină 41% din respondenţi, pe Năstase – 37,1%, iar ceilalţi nu ştiu pe cine să voteze. În perechea favoriţilor din primul tur, pentru socialist ar vota 29,4%, iar pentru Radu – 48%. În perechea Radu şi Năstase ar învinge fostul primar interimar cu un scor de 53%, iar liderul DA ar obţine 27,4%. Cu un decalaj şi mai mare ar învinge Radu în perechea cu Munteanu: 57,2% faţă de 19,2%.

În topul încrederii locuitorilor Chişinăului lider este Silvia Radu cu 49,3%. Ea este urmată de Ceban – 32,7%, Năstase – 30,2%, Codreanu – 12,9%, Munteanu – 12,5%, Apostolova – 9,3%. Ratingul celorlalţi candidaţi nu depăşeşte 5%.

Sondajul a fost realizat în perioada 1-10 mai pe un eşantion de 1121 de respondenţi. Marja de eroare este de 3,2%.



SONDAJ: ION CEBAN ŞI SILVIA RADU SUNT PRINCIPALII FAVORIŢI LA FOTOLIUL DE PRIMAR AL CHIŞINĂULUI

Candidatul Partidului Socialiştilor (PSRM), Ion Ceban, şi fostul primar interimar al capitalei, Silvia Radu, sunt principalii favoriţi la fotoliul de primar al Chişinăului. Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta arată datele „Barometrul Opiniei Publice 2018”, realizat de Institutul de Politici Publice şi prezentat luni, în cadrul unei conferințe de presă.

Potrivit sondajului, dacă duminica viitoare la Chişinău ar avea loc alegerile primarului, Ceban ar obţine 30% din voturile alegătorilor, Radu – 23%, preşedintele Platformei Demnitate şi Adevăr (DA), Andrei Năstase –15%, vicepreşedintele Partidului Liberal (PL), Valeriu Munteanu – 5%, candidatul Partidului Unităţii Naţionale (PUN), deputatul român Constantin Codreanu, şi reprezentantul Partidului Şor, Reghina Apostolova (eliminată din cursa electorală pe 11 mai – „I.”) câte – 3%. Ceilalţi candidaţi ar obţine mai puţin de 1%. În acelaşi timp, 19% din alegători încă nu au decis pe cine să voteze.

În turul doi, pentru Radu ar vota 32% din alegători, pentru Ceban – 31%, iar alţi 37% din respondenți sunt indecişi. În perechea Radu-Năstase, fostul primar interimar are mai multe şanse să învingă, căci ar fi votată de 33% comparativ cu 21% pentru liderul DA. Năstase ar putea fi învins în turul doi şi de candidatul PSRM cu un rezultat de 33% la 27%.

Sondajul arată că 58% dintre respondenţi sunt absolut convinşi că vor participa la vot, 15% susţin că vor merge să voteze, 12% cred că probabil vor participa la alegeri, 4% afirmă că probabil nu vor participa, 7% susţin că nu vor participa, iar 4% încă nu ştiu.

Clasamentul încrederii este condus de Silvia Radu cu 38%, fiind urmată de Ceban – 32%, Năstase – 25%, Munteanu – 14%, Apostolova – 11%, Codreanu – 9%. În ceilalţi candidaţi au încredere mai puţin de 5% din respondenţi.

Sondajul a fost realizat în Chişinău în perioada 19 aprilie – 9 mai pe un eşantion de 409 de respondenţi. Marja de eroare este de 4%.

 

Rezultatele sondajului realizat de compania „Intellect group” în ajunul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale din anul 2016 au coincis cel mai îndeaproape cu rezultatele Comisiei Electorale Centrale (CEC).  www.infotag.md/politics-ro/234775/

Compania „Intellect Group” a fost înregistrată în anul 2014 şi participă activ la alegerile de la nivel naţional şi local.

 

Comentarii [ 2 ] Adaugă

  1. 15.05.2018 12:10:58 David
    Este clar ca chistiga Silivia Radu...
  2. 16.05.2018 02:23:18 Filaret
    Sa fie bine daca chistiga dl Ceban, atunci dl Dodon toamna poate sa chistiga si alegirile parlamentare...

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.