Reportaje

PROCESUL DE JUDECATĂ ÎN PRIVINŢA LUI GHENNADII KUZMICIOV ARE LOC CU UŞILE ÎNCHISE CHIAR ÎN ÎNCHISOARE – AVOCAT

28 noiembrie, 2018
PROCESUL DE JUDECATĂ ÎN PRIVINŢA LUI GHENNADII KUZMICIOV ARE LOC CU UŞILE ÎNCHISE CHIAR ÎN ÎNCHISOARE – AVOCAT

Ședințele de judecată în dosarul fostului şef al Comitetului vamal al Transnistriei, Ghenadii Kuzmiciov, au loc cu uşile închise chiar în închisoarea Glinoe, unde este deținut, a declarat avocatul său, Veaceslav Țurcan.

Miercuri, în cadrul conferinței de presă la agenţia INFOTAG, el a spus că procesul de investigare, precum și examinarea cauzei în instanță sunt închise special pentru societate şi pentru instanțele internaționale de drept.

„Pe dosarul a fost pusă parafa „Top Secret”, judecătorul de la judecătoria Tiraspol vine la închisoare, unde este judecat Kuzmiciov. Aici nu poate fi vorba de nici un fel de competiție, de nici un fel de publicitate. Nu sunt respectate nici măcar standardele minime privind respectarea drepturilor cetățeanului de a de apăra. Puteau măcar să permită avocaților să fie prezenţi la anunţarea părţii rezolutive, în primele 10 minute ale şedinţelor. Dar nici asta nu este. Cred că avocatul local (pe care îl are Kuzmiciov – „I.”) este intimidat. Nu putem vorbi despre nici un fel de apărare calitativă”, afirmă Ţurcan.

Potrivit lui, inculpatului i se refuză accesul la medici atunci când are nevoie.

„Kuzmiciov s-a ales cu traumatisme în timpul arestării. Trebuie să-l viziteze cel puţin un neurolog şi un terapeut din clinici private. Dar autorităţile Transnistriei interzic aceasta fără a da explicaţii”, a spus avocatul.

El a depus cereri privind apărarea  drepturilor lui Kuzmiciov la Comitetul European pentru Prevenirea Torturii și la Amnesty International și și-a exprimat încrederea că aceste organizaţii autoritare vor oferi asistență clientului său.

INFOTAG precizează: Ghenadii Kuzmiciov a început să joace un rol important în Transnistria odată cu venirea lui Evghenii Şevciuk la putere, la sfârșitul anului 2011. El a condus nu numai Comitetul vamal, ci și Ministerul Afacerilor Interne. După ce Vadim Krasnoselski a câștigat alegerile prezidențiale, la începutul anului 2017 a fost pornită urmărirea penală a fostului președinte Şevciuk și a mai multor persoane din anturajul lui. Unii dintre ei au fost arestați și condamnați, în privinţa altora ancheta continuă, iar Şevciuk și Kuzmiciov au reușit să fugă în străinătate. Kuzmiciov a fost reținută în iulie pe teritoriul Republicii Moldova, cu ajutorul poliţiştilor moldoveni. Ulterior, el a fost transmis colegilor transnistreni și dus la Tiraspol.

AVOCAT: O JUDECĂTORIE DIN MOLDOVA L-A CONDAMNAT PE UN OM LA 1,5 ANI DE ÎNCHISOARE PENTRU TRAVERSAREA ILEGALĂ A FRONTIEREI

O judecătorie din Moldova l-a condamnat cetăţeanul RM, Dmitrii Zaricicov, la 1,5 ani de închisoare pentru că a traversat frontiera moldo-ucraineană pe segmentul transnistrean unde nu erau grăniceri moldoveni, a spus avocatul său, Veaceslav Țurcan.

Miercuri, în cadrul conferinței de presă la agenţia INFOTAG, el şi-a exprimat nedumerirea în privinţa sentinţei, deoarece clientul său nu a trecut toate formalităţile necesare de intrare în Moldova, căci la frontiera transnistreană nu sunt forţe de ordine moldovene.

„Un an mai târziu, el este reținut la Chișinău și judecat pe acuzații absurde. Se pare că în acest fel poate fi judecată orice persoană care intră în Moldova prin raioanele din stânga Nistrului, teritoriu care, după cum se știe, nu este controlat de autoritățile constituționale ale Republicii Moldova”, a spus avocatul.

El a amintit că „unul din semnele statului ca subiect al dreptului internațional este un anumit teritoriu”.

„Controlul teritoriului este esența statului. Aceasta este piatra de temelie a „suveranității teritoriale”. Lipsa controlului subminează bazele statului. Faptul că la frontiera de est nu există polițiști de frontieră ai Republicii Moldova nu e problema lui Zaricicov sau a altor cetățeni. Aceasta este o omisiune a guvernului RM, care răspunde de exercitarea controlului pe teritoriul statului. Autoritățile moldovene sunt responsabile pentru existența acestei probleme atâta timp cât ele permit lipsa de control în regiune”, a spus Țurcan, care a precizat că a înregistrat miercuri la Guvernul Republicii Moldova o cerere de revizuire urgentă a situației lui Zaricicov.

El a remarcat, de asemenea, un detaliu curios în cazul clientului său.

„Recursul său la Curtea de Apel Chișinău împotriva deciziei instanței primare a fost examinat de completul de judecători care au fost arestați în luna octombrie pentru crearea unei scheme de corupție. Este vorba de judecătorii Galina Moscalciuc, Ludmila Ouş și Liubovi Brînza”, a spus avocatul.

 

Comentarii [ 2 ] Adaugă

  1. 28.11.2018 06:24:07 Eva
    Totul este problematic...
  2. 28.11.2018 06:25:20 Grigorii
    Tam seiceas samii gumannii sud v mire.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.