Reportaje

VINERI, LA CHIŞINĂU ÎNCEP „ZILELE MUZICII NOI”

06 iunie, 2019
VINERI, LA CHIŞINĂU ÎNCEP „ZILELE MUZICII NOI”

În perioada 7-13 iunie, la Chişinău se va desfăşura cea de-a XXVIII-a ediţie a Festivalului „Zilele Muzicii Noi”. Evenimentul este organizat de Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din Moldova, iar în cadrul acestuia vor fi prezentate lucrări ale compozitorilor atât din RM, cât şi din România, Spania, Estonia, SUA şi Rusia.

Joi, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia INFOTAG, preşedintele de onoare al Uniunii, Ghenadie Ciobanu, a menţionat că festivalul are drept obiectiv de a familiariza societatea şi specialiştii cu muzica modernă.

„Aceasta reflectă problemele și specificul zilelor noastre. Într-un stat cultural trebuie să dezvolte o nouă artă modernă, ca să ne putem mândri cu ea mai târziu. În cadrul festivalului vor avea loc două concerte simfonice, patru concerte camerale și un concert de muzică corală”, a spus compozitorul.

Festivalul va fi inaugurat vineri de Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naționale, sub bagheta dirijorului Mihail Agafiţa. La concert va evolua şi vioristul român Francesco Ionaşcu. Pe 10 iunie, trio-ul estonian format din Maila Laidna (pian), Aare Tammesalu (violoncel) și Arvo Leibur (vioară) va susţine un concert cameral la Muzeul Național de Artă.

În cadrul festivalului vor avea loc mai multe ateliere de lucru și lansări de carte ale compozitorilor şi muzicologilor din România. Intrarea la toate concertele este liberă.

INFOTAG precizează: Festivalul „Zilele Muzicii Noi” este susţinut financiar de Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” în Moldova și de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al RM. Pentru desfăşurarea acestuia, autoritățile moldovene au alocat 50 mii lei, iar Uniunea Compozitorilor – 60 mii lei.



 

Comentarii [ 2 ] Adaugă

  1. 07.06.2019 10:51:30 Victoria
    De ce nu publicati si program „ZILELE MUZICII NOI”?
  2. 07.06.2019 02:38:43 Valeriu
    Bine ca vin multi oaspetii la noi in Moldova.t

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.