Reportaje

PREŞEDINTELE „LEX SCRIPTA”: JUDECĂTORII CC TREBUIE SĂ-ŞI DEA DEMISIA, RECUNOSCÂND GREŞEALA COMISĂ PE 7 IUNIE

21 iunie, 2019
PREŞEDINTELE „LEX SCRIPTA”: JUDECĂTORII CC TREBUIE SĂ-ŞI DEA DEMISIA, RECUNOSCÂND GREŞEALA COMISĂ PE 7 IUNIE

Judecătorii Curţii Constituţionale (CC) trebuie să-şi dea demisia, recunoscând greşeala comisă pe 7 iunie, când au anunţat că în acea zi expiră termenul pentru aprobarea Guvernului. De această opinie este preşedintele Institutului de Creație Legislativă „Lex Scripta”, Mihai Corj.

Vineri, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia INFOTAG, el a spus că îi respectă  pe membrii CC, însă „în acest caz ei au greşit”, echivalând termenul de trei luni cu 90 de zile, „de aceea ar fi corect să-şi dea demisia”.

Potrivit lui, autorii Constituției au separat în mod clar noţiunea de lună și de 30 de zile, deoarece Legea fundamentală a statului are articole care indică termenul, calculat în 30 și 60 de zile, precum și în luni.

„Însă în niciun caz nu se poate admite ca Parlamentul să adopte modificări legislative prin care să poată revoca mandatul membrilor CC. Acest lucru va afecta independența acestei instituții. Nu trebuie să ajungem la extreme, în ciuda situației actuale de criză. Trebuie să mergem pe o cale pașnică, fiecare trebuie să-şi recunoască greșelile și să permită statului să se dezvolte”, consideră doctorul în drept.

El a salutat decizia fostului președinte al Curții Constituționale, Mihai Poalelungi, de a demisiona. În legătură cu numirea unui nou judecător al Curții Constituționale, Corj consideră că Parlamentul trebuie să modifice anumite prevederi ale legii pentru a stabili vârsta maximă de 70 de ani până la care membrul CC se poate afla în funcție. În caz contrar, se va menţine posibilitatea ca un judecător în vârstă de 69 de ani să fie numit pentru un mandat de șase ani și să lucreze până la vârsta de 75 de ani.

Totodată, el consideră că Constituția trebuie modificată, și anume articolul 85 (1), care prevede că „în cazul imposibilităţii formării Guvernului sau al blocării procedurii de adoptare a legilor timp de 3 luni, Preşedintele Republicii Moldova, după consultarea fracţiunilor parlamentare, poate să dizolve Parlamentul”. Potrivit lui, cuvântul „poate” ar trebui înlocuit cu „trebuie”.

El a transmis documentele corespunzătoare cu un şir de modificări către organele cu drept de inițiativă legislativă.

 

Comentarii [ 1 ] Adaugă

  1. 27.06.2019 01:15:12 Victor
    Tot ce declara dl Corj, este corect, legal, cinstit si omenesc!!!

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.