Reportaje

AVOCAT: UCRAINA AR PUTEA LUA O DECIZIE PRIVIND ANULAREA EXTRĂDĂRII LUI VEACESLAV PLATON ÎN MOLDOVA

02 iulie, 2019
AVOCAT: UCRAINA AR PUTEA LUA O DECIZIE PRIVIND ANULAREA EXTRĂDĂRII LUI VEACESLAV PLATON ÎN MOLDOVA

Ucraina ar putea lua o decizie privind anularea extrădării omului de afaceri Veaceslav Platon în Moldova, a anunţat luni, în cadrul unei conferințe de presă la agenţia INFOTAG, avocatul său, Eduard Rudenco.

Potrivit lui, Biroul de Investigații al Ucrainei a deschis o cauză penală în baza unui demers al omului de afaceri condamnat la 25 de ani. Cererea ţine de extrădarea sa ilegală din Ucraina în Moldova.

„Există o decizie a instanței de la Kiev privind încălcarea procedurii de extrădare a lui Platon organelor de drept ale Moldovei. De exemplu, decizia privind extrădarea poate fi atacată în termen de 10 zile de la apariția documentului. În cazul lui Platon nu a fost respectat niciun fel de termen. El a fost extrădat Chișinăului foarte rapid, în decurs de o zi”, a spus Rudenco.

El consideră că extrădarea lui Platon în Moldova ar fi fost imposibilă fără relaţiile fostului coordonator al coaliției de guvernământ, Vlad Plahotniuc, cu președintele de atunci al Ucrainei, Petro Poroșenko.

„Este bine cunoscut faptul că ei au o afacere comună în Republica Moldova, „s-au ajutat” reciproc în acțiuni comune împotriva oponenţilor. În extrădarea lui Platon au fost implicate persoane subordonate lui Poroșenko – procurorul general interimar Victor Luţenko și fostul șef al Serviciului de Securitate, Vasilii Griţak, precum şi alte persoane din cadrul structurilor de forţă de rang mai mic”, a spus avocatul.

Potrivit acestuia, recunoașterea proceduri de extrădare drept ilegală implică anularea sentințelor impuse persoanei căreia i s-a aplicat această procedură.

„Astfel de precedente există în Armenia și Albania, unde o persoană a fost condamnată, iar apoi s-a constatat  că a fost extrădată cu încălcări. Iar în cazul lui Platon, este vorba de încălcări grave. În afară de refuzul de a contesta, el a fost extrădat cu un avion privat”, a explicat el.

Un alt avocat, Valeriu Pleşca, a informat că, pe 21 iunie 2019, la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a fost înregistrată plângerea lui Veaceslav Platon.

„A fost atacată prima sentinţă, cea a de 18 ani de închisoare. Noi am contestat-o în toate instanţele naționale, dar fără niciun rezultat. Am ajuns la CEDO. Iar încălcări în cazul lui Platon sunt foarte multe. Iată doar câteva dintre ele: respingerea dreptului lui Platon la un proces de judecată deschis și imparțial; respingerea martorilor apărării (cel puțin patru persoane) de a participa la proces; presiunea asupra avocaților; tratamentul lui Platon, care poate fi calificat drept inuman; falsificări în timpul audierilor. Aceasta este cea de-a cincea plângere a lui Platon la CEDO”, a spus el.

 

Comentarii [ 2 ] Adaugă

  1. 03.07.2019 12:33:34 David
    Nu cred ca dl Platon poate sa fie liber...
  2. 04.07.2019 10:27:34 Horia
    Cine stie, poate dl Platon si dl Filat nu a furat banii...

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.