Reportaje

CANDIDAŢII ION CEBAN ŞI ANDREI NĂSTASE SUNT LIDERI ÎN PREFERINŢELE CETĂŢENILOR LA ALEGERILE PRIMARULUI CHIŞINĂULUI

11 octombrie, 2019
CANDIDAŢII ION CEBAN ŞI ANDREI NĂSTASE SUNT LIDERI ÎN PREFERINŢELE CETĂŢENILOR LA ALEGERILE PRIMARULUI CHIŞINĂULUI

Candidatul Partidului Socialiştilor (PSRM), Ion Ceban, şi candidatul blocului ACUM, Andrei Năstase, sunt lideri în preferinţele cetăţenilor la alegerile primarului Chişinăului. Despre aceasta arată rezultatele sondajului de opinie Vox Populi, prezentat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia INFOTAG, de către Asociaţia Sociologilor şi Demografilor din Moldova (ASDM).

Potrivit sondajului, dacă duminica viitoare ar avea loc alegerile locale, în turul doi la Chişinău ar ajunge Ion Ceban, care ar acumula 38,1% din voturi, şi Andrei Năstase, pentru care ar vota 25,4% din respondenţi.

Pentru candidatul Partidului Unităţii Naţionale, Octavian Ţîcu, ar vota 5,6% din alegători, pentru președintele Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă – 3,2%, pentru liderul partidului „Uniunea Salvaţi Basarabia”, Valeriu Munteanu – 2,9%, pentru candidatul  „Partidului Nostru” (PN), Ivan Diacov – 1,8%, pentru reprezentantul Partidului Democrat (PDM), Vladimir Cebotari – 1,2%, pentru candidatul Partidului Şor, Valerii Climenco – 1%. Totodată, 12,8% din respondenţi nu ştiu pe cine să aleagă, iar 5,4% susţin că nu vor participa la vot.

Ţinând cont de numărul persoanelor decise, pentru Ceban sunt gata să voteze 46,6% dintre respondenţi, pentru Năstase – 31,1%, pentru Ţîcu –6,8%, Munteanu – 3,5%, Diacov – 2,2%, Cebotari – 1,5%, Climenco – 1,2%.

Potrivit preşedintelui ASDM, Victor Mocanu, la alegerile locale generale din 20 octombrie, la Chişinău ar putea fi înregistrată o prezenţă la urne foarte slabă. Sondajul de opinie arată că 41,5% din cetăţenii cu drept de vot chestionaţi vor merge cu siguranță la vot, 29,1% afirmă că probabil vor merge, 13,4% cred că mai degrabă nu vor merge, iar 8,9% spun că  nu vor participa la vot. Alţi 7,1% nu au răspuns la întrebare.

„Aceste cifre sunt chiar mai mici decât la alegerile locale din 2015 (atunci participarea la vot a fost de 50% - „I.”). Totodată, deseori respondenții spun că vor merge la vot, însă duminică pleacă la vilă. Anterior, oamenii motivau refuzul de a participa la vot prin lipsa unor candidați demni, însă acum alegerea este mare. Posibil că aceasta este o situație inversă, când există prea mulți concurenți. De asemenea, există şi de cei care sunt interesați de participarea scăzută”, consideră sociologul.

La nivel republican, pentru candidaţii la funcţiile de consilieri locali şi municipali, PSRM ar obţine 30,2% din voturi, ACUM – 23,3%, PDM – 7,6%, PN – 4,5%, Partidul Comuniştilor – 3,2%, Partidul Şor – 2,9%. Alţi 14,7% nu au putut da un răspuns, iar 7,9% nu vor merge la vot.

Sondajul a fost realizat de ASDM în cadrul proiectului „Fenomenul solidarității sociale în Moldova și Ucraina: studiu comparativ”, în perioada 27 septembrie - 8 octombrie pe un eşantion de 1195 cetățeni ai Moldovei. Marja de eroare este de 3%. La sondajul de la Chişinău au participat 1189 respondenţi, iar marja de eroare este de 2,8%.


SONDAJ: PRINCIPALELE PROBLEME ALE LOCUITORILOR MOLDOVEI RĂMÂN A FI SĂRĂCIA, CORUPŢIA ŞI PREŢURILE ÎNALTE

Sărăcia, corupţia şi preţurile înalte sunt principalele probleme care îi preocupă pe locuitorii Moldovei. Despre aceasta arată rezultatele unui sondaj de opinie Vox Populi, prezentat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia INFOTAG, de către Asociaţia Sociologilor şi Demografilor din Moldova (ASDM).

Potrivit sondajului, 31,6% dintre respondenți sunt îngrijorați de salariile mici și sărăcie, 28,9% - de corupție și situația din domeniul justiției, 26,1% - de prețurile mari la produsele alimentare și la facturi, 24,3% - de lipsa locurilor de muncă atractive.

Aproape 24% dintre respondenți au spus că venitul familial nu le ajunge nici măcar pentru strictul necesar, 38,9% susţin că veniturile abia de le ajung pentru strictul necesar, 25,4% afirmă că veniturile le ajung pentru a avea un trai decent, însă nu îşi permit să cumpere lucruri scumpe, 8,6% susţin că îşi pot permite să cumpere şi lucruri mai scumpe, dar cu restrângeri în alte domenii, și doar 1,3% îşi pot permite să cumpere orice.

Mai puțin de 1% dintre cetățeni sunt foarte mulțumiți de starea economiei moldovenești din ultimii cinci ani, 5,8% sunt mulțumiți, 27,6% - şi da, și nu, 33,9% nu prea sunt mulțumiți, 30,3% sunt extrem de nemulțumiți. În același timp, gradul de nemulțumire extremă a scăzut din 2016 cu peste 8 puncte procentuale.

Sondajul a fost realizat de ASDM în cadrul proiectului „Fenomenul solidarității sociale în Moldova și Ucraina: studiu comparativ”, în perioada 27 septembrie - 8 octombrie pe un eşantion de 1195 cetățeni moldoveni. Marja de eroare este de 3%.

 

Comentarii [ 2 ] Adaugă

  1. 13.10.2019 02:06:11 Serafim
    Cred ca asa si este, aici tot corespunde situatiei!
  2. 13.10.2019 02:09:33 Victor
    Scrieti va rog mult chit costa asa fel de sondaj si cina a platit banii?

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.