Reportaje

ÎN MOLDOVA A FOST LANSAT CONCURSUL DE STUDIERE A ISTORIEI RUSIEI „HOTARELE ELIBERĂRII”

15 ianuarie, 2020
ÎN MOLDOVA A FOST LANSAT CONCURSUL DE STUDIERE A ISTORIEI RUSIEI „HOTARELE ELIBERĂRII”
În Moldova a fost lansat concursul de studiere a istoriei Rusiei „Hotarele eliberării”. Anunţul a fost făcut miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia INFOTAG, de către preşedintele Congresului Comunităţilor Ruse din RM, Valerii Klimenko.

El a subliniat că 2020 este un an deosebit, când se marchează 75 de ani de la victoria asupra fascismului.

„Anul 2020 a fost declarat în Rusia Anul Memoriei și al Gloriei. Iar principalul lucru în acest an nu este Ziua Victoriei în sine, ci comemorarea eroilor Marelui Război pentru Apărarea Patriei, a eroismului soldatului sovietic, a contribuției neprețuite a popoarelor URSS la înfrângerea Germaniei naziste. Toată umanitatea progresistă aduce un omagiu eroilor care au salvat lumea de ciuma brună. Iar noi, urmaşii acelei Marii Victorii, nu avem dreptul să uităm meritele bunicilor și străbunicilor noștri. Participarea la concurs, care se desfășoară pentru a 16-a oară, va contribui la studierea mai profundă a istoriei Marelui Război pentru Apărarea Patriei, la aflarea multor fapte noi despre crimele naziștilor și despre eroismul poporului învingător”, consideră activistul civic.

Potrivit acestuia, la baza concursului se află filmul artistic „Eliberarea”, care are șase episoade.

„Fără a viziona acest film, nu poţi răspunde la întrebările concursului. Epopeea filmului lui Yurii Ozerov, care nu cunoaște analogii în cinematografia mondială, este istoria Marelui Război pentru Apărarea Patriei, de la bătălia de la Kursk până în mai 1945, cu ridicarea Steagului Victoriei deasupra Reichstagului. Filmul a fost filmat cu o exactitate documentară: mii de soldați, sute de unităţi de tehnică militară, lipsa aproape completă a decorurilor, distribuție internațională a actorilor, zeci de cinematografişti și documentalişti din diferite țări care au lucrat la film timp de patru ani”, a remarcat președintele Congresului Comunităţilor Ruse din RM.

El a subliniat că acest concurs  se va desfășura în două etape – la distanţă și în prezenţă. Prima etapă a început deja. Mai multe detalii despre condițiile concursului pot fi găsite pe site-ul Centrului Intelectual rus https://ric.krorm.ru. Vârsta concurenților este nelimitată. Rezultatele concursului vor fi anunțate până pe 10 aprilie.

„Toți câștigătorii primei etape vor primi diplome ale Centrului Intelectual rus și vor fi invitați la etapa finală, unde vor fi stabiliţi câștigătorii concursului. Aceştia, vor obţine premii și plecări internaționale de neuitat la vară. În ultimii ani, câștigătorii concursului au fost în vacanță la renumitul Artek”, a conchis Klimenko.

 

Comentarii [ 4 ] Adaugă

  1. 15.01.2020 07:42:12 Ivan
    Esti eshe sili i zdorovie u gospodina Klimenko, i eto oceni horoso, vedi on delaet poleznoe delo dlea liudei.
  2. 15.01.2020 07:45:36 Nina
    Ce r4elatii cu ambasada Rusiei are dl Climenco, cine stie despre asta?
  3. 16.01.2020 11:42:20 Galina
    Ei au banii de la miliardul care a furat Sor...
  4. 16.01.2020 12:00:28 Zosim
    Am impresia ca dl Climenco promoveaza in Moldova interese Rusiei...,

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.