Reportaje

ACTIVIŞTII CIVICI ŞI AVOCAŢII ÎI VOR TRANSMITE PROCURORULUI GENERAL O LISTĂ CU 44 DE OAMENI AI LEGII, IMPLICAŢI ÎN FABRICAREA DOSARELOR

24 ianuarie, 2020
ACTIVIŞTII CIVICI ŞI AVOCAŢII ÎI VOR TRANSMITE PROCURORULUI GENERAL O LISTĂ CU 44 DE OAMENI AI LEGII, IMPLICAŢI ÎN FABRICAREA DOSARELOR

Activiştii civici şi avocaţii îi vor transmite procurorului general al Moldovei, Alexandru Stoianoglo, o listă cu 44 de oameni ai legii, implicaţi în fabricarea dosarelor. Despre aceasta a anunţat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia INFOTAG, preşedintele Asociaţiei Victimelor Regimului Oligarhic "Dreptul la Dreptate", Pavel Grigorciuc.

Potrivit lui, la începutul acestei săptămâni, procurorul general a dat o apreciere corectă activităţii celor două procuraturi specializate, numindu-le "grupuri criminale organizate".

"Stoianoglo şi-a cerut scuze de la victimele represiunii. Este pentru prima dată în istoria Moldovei independente când un funcţionar de un asemenea rang înalt îşi cere scuze. Considerăm că gestul noului procuror general este corect, dar trebuie să mergem înainte. Şi anume, procurorii, poliţiştii, angajaţii Serviciului de Informaţii şi Securitate implicaţi în fabricarea dosarelor şi persecutarea oamenilor de afaceri trebuie să fie traşi la răspundere, să fie lipsiţi de bunurile dobândite prin acte de corupţie", consideră activistul pentru drepturile omului.

El a amintit că în închisoare continuă să fie deţinute persoane care au fost condamnate în cauze dubioase, de exemplu, Ruslan Safarmatov şi Valentin Chicu, care au participat la un protest împotriva regimului lui Plahotniuc.

"Ş în privinţa altor membri ai Asociaţiei sunt diferite interdicţii care nu au fost anulate de instanţe: interdicţia de a părăsi ţara, interdicţia de a desfăşura activităţi antreprenoriale. Iar instanţele nu se grăbesc să închidă dosarele vădit falsificate. De exemplu, deja al şaselea an la rând figurez în cauza privind aşa-numita lovitură de stat. Amintesc că, la sfârşitul lunii noiembrie 2014, procurorul Viorel Morari şi şeful adjunct al Inspectoratului General al Poliţiei, Gheorghe Cavcaliuc, m-au acuzat pe mine şi un grup de tovarăşi de intenţia de a răsturna guvernarea. Totul s-a dovedit a fi minciună. Din materialele cauzei au dispărut armele şi alte "dovezi". Dar dosarul merge din instanţă în instanţă şi nu există vreo sentinţă finală care să intre în vigoare", a spus Grigorciuc, care consideră că la răspundere trebuie să fie traşi şi judecătorii care au ajutat activ procurorii să fabrice dosare.

În opinia sa, Moldova ar trebui să urmeze calea Ucrainei, unde din cei 20 de mii de procurori, noile autorităţi au concediat 55%, curăţând instituţia de peste 10 mii de procurori care au admis încălcări.

"În Ucraina sunt demişi toţi judecătorii ale căror decizii au fost declarate ilegale de Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Noi tot trebuie să mergem în această direcţie, curăţând întregul sistem al justiţiei", a spus Grigorciuc.

El consideră că, pentru a lucra cu cetăţeni împotriva cărora au fost fabricate dosare, Stoianoglo ar trebui să numească un procuror special.

"Trebuie să fie o persoană cu reputaţie impecabilă sau un grup de foşti procurori, specialişti cu autoritate. Ei ar putea lucra cu astfel de cazuri", a spus preşedintele Asociaţiei Victimelor Regimului Oligarhic "Dreptul la Dreptate".

Printre cei 44 de oameni ai legii incluşi în listă se numără foştii procurori generali Corneliu Gurin şi Eduard Harunjen, fostul procuror general adjunct Igor Popa, procurorii Adriana Beţişor, Vitalie Busuioc, Nicu Şendrea.

 

Comentarii [ 2 ] Adaugă

  1. 29.01.2020 11:47:16 Nicolae
    Pavel Grigorciuc este bravo!
  2. 29.01.2020 11:50:55 Maria
    Este mare pacat ca numai ei au grija de noi...

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.