Reportaje

SONDAJ: UCRAINENII NU AU REPREZENTANȚI ÎN STRUCTURILE PUTERII DEȘI SUNT CEL MAI NUMEROS GRUP ETNIC

18 septembrie, 2020
SONDAJ: UCRAINENII NU AU REPREZENTANȚI ÎN STRUCTURILE PUTERII DEȘI SUNT CEL MAI NUMEROS GRUP ETNIC
Cel mai mare grup etnic din Moldova, ucrainenii, nu are reprezentanți nici în parlament, nici în cadrul puterii executive. Aceasta este una dintre concluziile ce rezultă dintr-un studiu sociologic ce este o premieră pentru Republica Moldova realizat de către membrii Asociației Tinerilor Ucraineni din Republica Moldova „Zlagoda”, - a declarat președintele acestei Dmitri Lekartsev, într-o conferință de presă organizată vineri la agenţia de presă INFOTAG.

El a menționat că sondajul a fost realizat în luna august în rândul a 611 respondenți din 25 de localități, dintre care peste 60% erau femei. Vârsta respondenților este cuprinsă între 18 și 60 de ani.

„Din numărul total de respondenți, mai mult de 78% s-au identificat ca etnici ucraineni. În același timp, 72% au numit ucraineană ca limbă maternă, iar 4/5 comunică în această limbă în familie ”, a spus Lekartsev.

El a identificat drept una dintre cele mai importante probleme, care a fost remarcată de mulți, „lipsa de încredere în rândul etnicilor ucraineni în structurile de stat din Moldova”.

Respondenții au menționat că mai mult de 60% nu folosesc limba ucraineană atunci când comunică cu autoritățile, iar uzul acesteia se limitează limitat doar la școlile cu predare în limba ucraineană.

„Doar o treime dintre respondenți au indicat măsurile luate de autoritățile moldovenești care vizau faptul că reprezentanții altor grupuri etnice au trebui să afle mai mult despre cultura, limba și istoria ucrainenilor din Republica Moldova”, a spus Lekartsev, menționând că mai mult de 181 mii de ucraineni locuiesc compact în localităţile din RM.

 „77,3% dintre respondenți ar dori să primească mai multe informații în limba ucraineană din mass-media moldovenească. Dar în realitate acestea nu există. În prezent avem două programe pe canalul public de televiziune și la radio, care nu sunt difuzate în prime-time. Peste 90% dintre respondenți nu sunt implicați în nicio formațiune politică (inclusiv ucrainean). 90% dintre respondenți au observat că nici în locurile de reședință compactă ale ucrainenilor nu există inscripții în limba lor maternă. Numărul școlilor cu predare în limba ucraineană a scăzut de la 78 în 2001 la 35 în 2019 " - a subliniat Lekarţsev.

El a dat drept exemplul  cazul întâmplat în  una dintre școlile din orașul de frontieră Otaci, unde o profesoară din oraşul ucrainean Mogiliov-Podolsk nu a putut veni timp de câteva săptămâni la serviciu.

„Profesoara preda la şcoala ucraineană din  Otaci însă unul din oficialii locali nu a putut să-i facă un certificat necesar ca să poată trece liber graniţa Apropo, mulți ucraineni din Otaci, care lucrează în oraşul vecin Mogiliov, își duc copiii în fiecare zi la școlile din orașul ucrainean ”, a spus Lekartsev.
 
Potrivit rezultatelor sondajului, el a cerut autorităților moldovenești să asigure „egalitatea efectivă și protecția împotriva discriminării ucrainenilor din Moldova, să dezvolte un plan de acțiune pentru păstrarea și susținerea patrimoniului cultural al ucrainenilor din Moldova”.

 

Comentarii [ 2 ] Adaugă

  1. 22.09.2020 01:21:40 Nicolae
    Eu intaleg ce anume ei vor si ce vor ucrainenii care locuesc in Moldova, da asa ceva nu sa face in asa mod. baetii!
  2. 24.09.2020 12:49:26 Liza
    Pentru asta trebue sa ocupati cu politica donnilor ucraineni...

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.