Reportaje

CU SPRIJINUL AMBASADEI FRANCEZE, ÎN MOLDOVA A FOST LANSAT UN PROIECT PRIVIND GESTIONAREA DURABILĂ A DEȘEURILOR

26 noiembrie, 2020
CU SPRIJINUL AMBASADEI FRANCEZE, ÎN MOLDOVA A FOST LANSAT UN PROIECT PRIVIND GESTIONAREA DURABILĂ A DEȘEURILOR

Joi, în Moldova a fost lansat proiectul – „Managementul durabil al deșeurilor în zona cental - estică a țării: un proiect de cooperare descentralizată franco-moldovenească”. Despre aceasta în cadrul unei conferințe de presă la agenția INFOTAG a anunțat ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Franceze în Republica Moldova, E.S. Pascal Le Deunff.

Diplomatul a relatat că proiectul este susținut de către Ambasada Franței în Moldova și se bazează pe un parteneriat stabilit în 2018 între „Savoie Déchets”, un organism public francez, și cinci municipalități din raionul Telenești – Verejeni, Ratuș, Bănești, Chițcanii Vechi, Telenești.

„Proiectul își propune să creeze un management durabil al deșeurilor printr-o colaborare descentralizată în cinci localități. Acesta este o acțiune inovantă în Moldova, care vizează sprijinirea gestionării inter-municipale a deșeurilor menajere în zonele rurale”, a subliniat Pascal Le Deunff.

Potrivit lui, localitățile au fost selectate în baza unui concurs. Proiectul este prevăzut pentru o perioadă de 18 luni. Bugetul acestuia este de 200 de mii de euro.

Director al organizației publice „Savoie Déchets”, Pierre Tournier, a menționat, de asemenea, că că proiectul vizează introducerea unor soluții complexe privind îmbunătățirea managementului prin sprijinirea autorităților locale în tranziția către un serviciu inovator și eficient în gestionarea durabilă a deșeurilor.

„Proiectul este structurat în patru domenii de intervenție, abordate transversal: comunicare și sensibilizare cu privire la gestionarea deșeurilor și protecția mediului; valorificarea deșeurilor menajere și compostarea individuală; formarea funcționarilor aleși cu privire la funcționarea unui serviciu inter-municipal de gestionare a deșeurilor; colectare de date în sprijunul realizării diagnosticului deșeurilor în zona strategiei naționale”, a spus Pierre Tournier.

Potrivit lui, acest proiect de cooperare descentralizată ar trebui să faciliteze procesul de identificare a surselor de finanțare pentru implementarea unui proiect mai amplu de gestionare și eliminare a deșeurilor la nivel național.

Ambasadorul Franței la Chișinău a salutat autoritățile publice locale care sunt implicate în implementarea proiectului.

„Ambasada Franței este încântată să sprijine astfel de inițiative. Considerăm că acest proiect va avea impact direct asupra viitorului cetățenilor din Moldova. Acesta vizează soluționarea problemelor ecologice, protecția mediului, dezvoltarea durabilă și gestionarea schimbărilor climatice”, a spus Pascal Le Deunff.

Comentarii [ 4 ] Adaugă

  1. 26.11.2020 02:25:07 Alexei
    Proect to cito nado dlea nasih sel!!!
  2. 26.11.2020 02:26:52 Viorel
    Este principal ca Franta sa ajuta in pacest proces si la noi tot o sa fie ca si la dinsii...
  3. 26.11.2020 02:28:13 Fima
    200 000 de euro - mama mie, atit de mult!
  4. 26.11.2020 05:24:31 Violetta
    Moldovenii vor relatiile intre Moldova si Franta mult mai strinsa.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.