Reportaje

ACȚIONARII COMPANIEI DE ASIGURĂRI MOLDASIG S-AU ADRESAT ÎN INSTANȚA DE JUDECATĂ PENTRU APĂRAREA DREPTURILOR LEGALE

02 decembrie, 2020
ACȚIONARII COMPANIEI DE ASIGURĂRI MOLDASIG S-AU ADRESAT ÎN INSTANȚA DE JUDECATĂ PENTRU APĂRAREA DREPTURILOR LEGALE

Acționarii companiei de asigurări „Moldasig”, făcînd uz de drepturile sale, garantate de Constituție, s-au adresat în instanța de judecată pentru apărarea drepturilor legale.

Miercuri, în cadrul unei conferințe de presă la agenția INFOTAG, ei au declarat că sunt alarmați de faptul că Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) a luat decizia să conteste actele de dispoziție ale instanței și contrar deciziei instanței, să preia conducerea „Moldasig”.

„Situația, care a avut loc imediat după ce de către „Moldasig” în adresa „Avia invest” a fost expediată o notificare prin care s-a solicitat stingerea datoriei în sumă de 40 de mil. de lei. Mai mult ca atât, CNPF în prezent promovează în mijloacele mass-media o politică de intimidare a publicului, lansând speculații, precum că Republica Moldova ar putea fi exclusă din sistemul de „cartea verde” din cauza acțiunilor acționarilor „Moldasig”. Remarcăm, că dacă ajungem în această situație, ea poate fi imputată doar CNPF, care mulți ani la rând, prin acțiunile sale dubioase, pune la îndoială competența, onestitatea și profesionalismul său”, au spus avocații prezenți din numele acționarilor.

Potrivit lor, politica, promovată de CNPF începând cu 2016, „manifestată prin privarea dreptului de proprietate a acționarilor fără achitarea despăgubirii, a dus la faptul că un grup de acționari ai „Moldasig” a fost privat ilegal de proprietateasa, sub formă de acțiunile deținute”.

„Putem declara, că și în ziua de astăzi în R. Moldova există o amenințare reală pentru investitorii străini și locali care își desfășoară activitatea în sectorul financiar, având în vedere că Republica Moldova, și anume, majoritatea organelor de stat, care în 2016 -2019 erau subordonate intereselor unui anumit grup de persoane, a fost recunoscut la nivel internațional ca „stat capturat””, menționează acționarii.

Reprezentanții „Moldasig” menționează că sub pretextul implementării unei politici de „transparență a investitorilor”, orice acționar al unei bănci comerciale sau al unei companii de asigurări din R. Moldova poate fi blocat.

„El cu ușurință poate fi privat de toate drepturile sale legale: dreptul de a convoca şi a desfăşura adunarea generală a acţionarilor, dreptul de aexercita dreptul de vot, dreptul de a introduce chestiuni în ordinea de zi, dreptul de a propune candidaţi pentru membrii consiliului de administrație, organul executiv și comisia de cenzori, precum și dreptul de a primi dividende” ”, au spus avocații prezenți la conferință din numele acționarilor.

Potrivit lor, legea, „neclară în esența sa și imprevizibilă, elaborată de o mână de persoane interesate și adoptată exclusiv în scopul sustragerii proprietății și nimic mai mult, este acum susținută activ de unii oficiali din cadrul comisiilor și structurilor de stat numiți în funcții pe perioada „statului capturat”.

„Astăzi, toate acțiunile întreprinse de aceste comisii și organele de supraveghere în privința acționarilor „Moldasig” sunt în afara buchiei legii, iar o campanie activă de PR în toate mijloacele mass-media și diferite adresări, posibil reprezintă nimic altceva decât o încercare cu folosirea resursei administrative, de a-și ascunde interesele personale sau o politică promovată în interesul altor persoane”, sublinează avocații.

Ei au menționat că modificările în legislație, adoptate în 2016 au dus la faptul că „investitorii care au investit resurse financiare uriașe în dezvoltarea unei companii de asigurări au fost privați ilegal de dreptul lor de proprietate în lipsa unei despăgubire”.

„Pentru apărarea drepturilor noastre legale, ne-am adresat instanței competente, și am solicitat anularea hotărîrii care a dus la privarea dreptului de proprietate al investitorilor, dreptului care nouă ne este garantat de Constituție” au conchis avocații.

 

Comentarii [ 4 ] Adaugă

  1. 02.12.2020 07:15:25 Nina
    Comisia nacuralesila v Moldasig, eto easno daje bez suda!
  2. 02.12.2020 07:17:53 Fima
    Dl Paduraru bine stie ca acelasi situatia este si la bancii, anume la EnergBank!
  3. 02.12.2020 07:20:11 Victor
    Dl Pavlovschi are experienta internationala el stie ce spune, actionarii sa chistiga la arbitraje internationale si statu moldv sa plateasca banii grei.
  4. 02.12.2020 07:27:07 Zosim
    Este clar ca investitorii din Anglia sa fac tot5 posibil ca Moldova sa intoarce investitii si paguba morala, care tot costa scump la englezii.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.