Reportaje

PRACTICA COLECTĂRILOR DE BANI DE LA PĂRINȚI N-A FOST ELIMINATĂ DIN SISTEMUL DE ÎNVĂȚĂMÂNT DIN MOLDOVA, BA CHIAR S-A CONSOLIDAT

12 decembrie, 2022
PRACTICA COLECTĂRILOR DE BANI DE LA PĂRINȚI N-A FOST ELIMINATĂ DIN  SISTEMUL DE ÎNVĂȚĂMÂNT DIN MOLDOVA, BA CHIAR S-A CONSOLIDAT

Practica colectărilor de bani de la părinți în sistemul moldovenesc de învățământ nu doar că n-a fost eliminată, dar s-a intensificat și mai mult, consideră fondatorul grupului de inițiativă „Părinți solidari”, Ala Revenco.

Într-o conferință de presă organizată la sediul agenției Infotag, ea a relevat că „toate guvernele din Republica Moldova au declarat lupta împotriva corupției drept prioritate principală, dar aceasta nu şi-a găsit continuarea în acțiuni reale”.

„Codul educației, Codul etic al profesorilor, diverse strategii și planuri ale guvernelor vorbesc despre o interzicere directă a corupției, adică colectări de bani, cadouri, ofrande în plicuri. Dar realitatea este că mita n-a dispărut din ţară, ci continuă să existe sub diverse forme. Și rezultă că copilul a văzut și a participat la acest fenomen în toți anii de viaţă - de la grădiniță până la universitate”, a menționat activistul social.

Potrivit ei, organizația a realizat recent un studiu informal al corupției ca fenomen în educația și creșterea copiilor în Moldova, cu participarea a 1272 de respondenți.

„Majoritatea nu consideră că o mită de 100 sau de 200 de lei este corupție. Peste 579.000 de minori petrec câteva ore pe zi în școli și alte instituții. Și ce văd ei? „Nevoile” instituțiilor de învățământ pentru reparații, achiziționarea de mobilier, articole de igienă și alte lucruri pe cheltuiala părinților. Deși școlilor li se alocă fonduri pentru aceasta de la buget. Și dacă părinții înșiși aduc bani în școli atunci când au copii de clase primare, în anii următori îi transmit prin intermediul fiicelor și fiiilor lor. Și copiii văd această corupție la anumiți profesori care acceptă plicuri”, a spus ea, invocând o „creștere” de 2.000 de lei prin asemenea metode la salariul mediu al unui profesor de 7.000 de lei.

 

Comentarii [ 3 ] Adaugă

  1. 15.12.2022 05:14:58 Olga
    Asa ceva au si alte state nu nuymai noi in Moldova!
  2. 15.12.2022 05:29:36 Feodosia
    Invatatorii tot sunt oameni si ei au nevoe de bani, bani mari...
  3. 06.02.2023 04:44:23 Dumitru
    Da cine vă bagă mîna în buzunar ? Dacă părinții singuri nu ar dori să le facă serate nici bani nu ar trebui.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.