Reportaje

REFUGIAȚI ȘI VETERANI AI CONFLICTULUI TRANSNISTREAN SUNT NEMULŢUMIŢI DE ATITUDINEA GUVERNULUI FAȚĂ DE REVENDICĂRILE LOR

11 decembrie, 2023
REFUGIAȚI ȘI VETERANI AI CONFLICTULUI TRANSNISTREAN SUNT NEMULŢUMIŢI DE ATITUDINEA GUVERNULUI FAȚĂ DE REVENDICĂRILE LOR
Refugiații din regiunea transnistreană și veteranii conflictului armat transnistrean din 1992 n-au văzut în bugetul de stat pentru 2024 resurse pentru majorarea plăților către veterani și invalizii de război, văduvele celor decedaţi și refugiați. Președintele Mișcării refugiaților din Transnistria, Anatolie Bîzgu, a declarat acest lucru luni, la o conferință de presă susţinută la agenția „INFOTAG”.

„Am programat conferința noastră de presă să coincidă cu Ziua drepturilor omului, care a fost sărbătorită pe 10 decembrie. Refugiații și veteranii sunt foarte nemulțumiți de faptul că drepturile omului în general și drepturile veteranilor de război în special nu sunt respectate în Republica Moldova”, a spus el.

Veteranii și refugiații au trimis apeluri către conducerea de vârf a republicii, în care au cerut majorarea, din 1 ianuarie 2024, a plăților pentru invalizii de război, văduvele celor căzuţi, distinși cu Ordinul Ștefan cel Mare, precum și refugiaților.

„Dar Guvernul n-a prevăzut cheltuieli suplimentare. Premierul Dorin Recean se referă la lipsa fondurilor, deși s-au găsit fonduri pentru miniștri și funcționari publici”, a menționat Bîzgu.

El a spus că refugiații și veteranii vor lua toate măsurile legale pentru a se asigura că statul le respectă drepturile legale.

Participanții la conferință au propus ca fiecare minister și agenţie să aibă un angajat care se ocupă de problemele veteranilor și refugiaților din conflictul transnistrean.

„Numai în 2023 au murit 810 de veterani, ale căror familii au nevoie de sprijin social și asistență din partea statului”, a spus Bîzgu, adăugând că acestea „nu au nevoie de discursuri dulci ale premierului Dorin Recean, dar de acțiuni concrete”.

Participanții la conferința de presă și-au exprimat nemulțumirea față de inacțiunea sindicatelor, care, potrivit lor, nu protejează drepturile oamenilor.

„Unde sunt sindicatele noastre, de ce nu protejează drepturile oamenilor, de ce primesc bani?”, au întrebat retoric ei, promițând solidaritate între veterani și refugiați în protejarea drepturilor lor.

 

Comentarii [ 5 ] Adaugă

  1. 11.12.2023 03:27:20 Lidia
    Ei merit, de ce statu asa face?
  2. 11.12.2023 03:28:47 Fima
    Cred ca nu atit de multi bani cer veteranii...
  3. 11.12.2023 03:32:01 Marina
    Eu personal socot ca dl Bîzgu are dreptate! Statu este obligat se ajuteveteranilor.
  4. 11.12.2023 04:22:49 Nicolae
    Eu astept chind veteranii se solidaries...
  5. 11.12.2023 04:23:47 Efim
    Am ascultat si nu intaleg, ce au sindicate cu drepturile omului?

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.