Reportaje

REPREZENTANȚI AI SOCIETĂȚII CIVILE: „PAS – O AMENINȚARE PENTRU SECURITATEA NAȚIONALĂ A MOLDOVEI”

22 decembrie, 2023
REPREZENTANȚI AI SOCIETĂȚII CIVILE: „PAS – O AMENINȚARE PENTRU SECURITATEA NAȚIONALĂ A MOLDOVEI”
Reprezentanți ai societății civile și experți consideră că „principala amenințare la adresa securității naționale a Republicii Moldova o reprezintă partidul actual de guvernare – Acțiune și solidaritate”. Aceștia au criticat noua Strategie de securitate națională aprobată recent de Parlament.

Într-o conferință de presă susţinută la sediul agenției „INFOTAG”, șeful Centrului de monitorizare a respectării drepturilor cetățenilor, Tihon Zaraf, a numit strategia aprobată un „document întocmit cu incompetență”, care nu prescrie lucruri atât de importante precum rolul organelor de drept, mecanismele de control asupra acțiunilor Serviciului de informații și securitate (SIS), inclusiv restricții privind utilizarea echipamentelor speciale în efectuarea investigațiilor.

Expertul consideră că documentul a fost aprobat într-o manieră urgentă, deoarece regimul stării de urgență expiră la 1 ianuarie, iar autoritățile încearcă să „înlocuiască” acest regim cu reglementări similare.

Fostul ministru al Securității Anatolie Plugaru consideră că nimeni nu i-a dat „PAS-ului mandat de încălcare a principiului constituțional al neutralității Republicii Moldova”. El a criticat politica guvernării de majorare a bugetului apărării.

„De ce trebuie să înarmam armata? Pe cine avem de gând să învingem? Tot ce ne dau ei sunt vechituri; nicio armată nu poate conduce operațiuni de luptă cu succes cu echipamente și arme uzate. Modernizarea armatei este o diversiune împotriva noastră, a cetățenilor”, a spus el.

În acest context, experții le-au cerut autorităților să retragă Strategia de securitate națională aprobată pentru a elabora și apoi a prezenta un document funcţional.

 

Comentarii [ 2 ] Adaugă

  1. 22.12.2023 05:40:09 Victor
    De ce ei sunt inpotriva PAS si Sandu?
  2. 22.12.2023 05:45:17 Timur
    De ce ei sunt curajosi...

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.