Русский Română

Blitz-interviu de actualitate

ODILE RENAUD-BASSO: ÎMPRUMUTUL BERD VA ACOPERI 75% DIN NECESARUL DE GAZE NATURALE AL RM ÎN SEZONUL RECE

27 iulie, 2023
ODILE RENAUD-BASSO: ÎMPRUMUTUL BERD VA ACOPERI 75% DIN NECESARUL DE GAZE NATURALE AL RM ÎN SEZONUL RECE
Interviu acordat reporterului agenției INFOTAG, Margareta Mocreac, de către președintele BERD, Odile Renaud-Basso, care a vizitat Republica Moldova în perioada 24-26 iulie.

INFOTAG: Dnă Odile Renaud-Basso, aceasta este a doua vizită pe care o efectuați în Republica Moldova în mai puțin de doi ani. Este aceasta o dovadă în plus a faptului că RM este o prioritate pe agenda BERD?


ODILE RENAUD-BASSO: Într-adevăr, Republica Moldova este foarte importantă pentru noi. Țara Dvs. a fost puternic afectată de războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei și considerăm că este important să ajutăm RM să facă față efectului destabilizator al acestei invazii. În acest scop, BERD a sporit asistența financiară acordată RM, înregistrând un nivel record de 525 mil. de euro în 2022. O mare parte din aceste fonduri a mers către energie și securitate energetică. Am vizitat prima dată Chișinăul chiar înainte de începerea războiului. Acum am considerat că este important să întreprind o nouă vizită să vedem ce putem face și cum putem ajuta în continuare țara Dvs., precum și să stabilim prioritățile pentru viitor.

INFOTAG: Vă rog să ne dați câteva detalii despre întâlnirile pe care le-ați avut cu autoritățile RM?


ODILE RENAUD-BASSO: Am avut întrevederi cu Președinta Maia Sandu, cu Speakerul Parlamentului Igor Grosu și cu Prim-Ministrul Dorin Recean. De asemenea, am discutat cu mai mulți miniștri și cu reprezentanții băncilor care sunt clienții BERD-ului, precum și cu unii clienți din sectorul energetic. Am participat, de asemenea, la inaugurarea tronsonului de drum Ciumai-Vulcănești, cu o lungime de 55 km și a cărui renovare a fost finanțată de către BERD și am avut ocazia să vizitez portul Giurgiulești. Această vizită m-a ajutat să am o viziune mai clară asupra activității noastre în R.Moldova și a ceea ce putem face în anii următori.

INFOTAG: Ce ați putea spune despre nevoile stringente ale RM în această perioadă dificilă și ce ar putea face BERD mai mult pentru țara noastră, dat fiind faptul că este deja cel mai mare investitor instituțional?

ODILE RENAUD-BASSO:
Consider că BERD poate continua să aibă un nivel ridicat de investiții. Banca a investit un nivel record de 525 mil. de euro în 2022, iar în 2023 va investi alte peste 200 mil. de euro, o cifră destul de mare comparativ cu media investițiilor noastre anuale înainte de 2022.
 
 
”Aceste fonduri, 465 mil. de euro în total, vor permite guvernului să achiziționeze, la prețurile actuale, 75% din necesarul de gaze naturale al țării pentru următoarea perioadă rece. Vom semna un acord în acest sens cu guvernul în scurt timp, astfel încât să fie posibil de procurat gaze naturale pe parcursul verii și la începutul toamnei, când prețurile sunt mai mici.” ODILE RENAUD-BASSO

Cât privește securitatea energetică, BERD va continua să investească în acest sector în 2023. Anul trecut, Moldova a beneficiat de o linie de credit de 300 mil. de euro pentru procurarea gazelor naturale de pe piețele europene, iar recent am aprobat o finanțare suplimentară de 165 mil. de euro pentru procurarea gazului natural în 2023. Am vorbit despre acest lucru la întâlnirea cu autoritățile.  În plus, ne așteptăm la un anumit sprijin din partea donatorilor pentru acest împrumut.  Așadar, aceste fonduri, 465 mil. de euro în total, vor permite guvernului să achiziționeze, la prețurile actuale, 75% din necesarul de gaze naturale al țării pentru următoarea perioadă rece. Vom semna un acord în acest sens cu guvernul în scurt timp, astfel încât să fie posibil de procurat gaze naturale pe parcursul verii și la începutul toamnei, când prețurile sunt mai mici. Credem că este foarte important să diversificăm sursele de energie, având în vedere că RM se află într-o situație foarte fragilă și este dependentă de Rusia.

În circumstanțele actuale, acest lucru este foarte riscant.
Credem că împrumutul BERD este o modalitate bună de a proteja țara împotriva riscurilor și de a asigura securitatea energetică pentru iarna următoare.

Răspunzând la întrebarea cu privire la alte nevoi ale țării, consider că în RM     sunt necesare și foarte importante investițiile în infrastructură. În timpul acestei vizite am avut ocazia să mă deplasez la sudul țării și am putut vedea că multe drumuri sunt denivelate și într-o stare proastă. Dar drumurile bune sunt o condiție esențială pentru dezvoltarea economică. De asemenea, acestea îmbunătățesc conectivitatea cu Ucraina, așa că vom continua să investim în renovarea lor.

BERD poate, de asemenea, să continue să sprijine sectorul privat, deoarece acesta a fost grav afectat de COVID-19 iar în prezent este afectat de războiul din Ucraina. Prin urmare, este important să vedem ce putem face pentru a continua să oferim acces la credite și investiții.

INFOTAG: În timpul vizitei, ați semnat, de asemenea, un acord cu o bancă privată din Moldova. Despre ce este vorba?

ODILE RENAUD-BASSO: În numele BERD, am semnat un nou împrumut de 5 mil. de euro cu Victoriabank. Împrumutul va ajuta firmele moldovenești din întreaga țară să devină mai competitive la nivel local și internațional. Sprijinul face parte dintr-un program comun - linia de credit EU4Business-BERD, pentru care BERD oferă finanțare IMM-urilor prin intermediul instituțiilor financiare partenere, în timp ce UE completează oferta cu subvenții de stimulare în cadrul Inițiativei EU4Business.

Debitorii vor putea investi în echipamente moderne și îmbunătățiri ale producției, vor îmbunătăți calitatea produselor, măsurile de sănătate și siguranță, precum și practicile de mediu avansate și eficiența resurselor, deoarece se preconizează ca cel puțin 70% din împrumut să finanțeze tehnologii ecologice.

INFOTAG: BERD a anunțat că Catarina Bjorlin Hansen o va înlocui pe Angela Sax la conducerea oficiului BERD din Moldova. Mandatul Dnei Sax a coincis cu o perioadă dificilă pentru RM și Europa. Cum apreciați mandatul acesteia  și ce ne puteți spune despre sarcinile stabilite pentru Caterina Bjorlin Hansen?

ODILE RENAUD-BASSO: Într-adevăr, Angela Sax a lucrat într-o perioadă foarte dificilă - COVID-19 și acum războiul Rusiei împotriva Ucrainei, care are un impact major asupra  R.Moldova. Considerăm că ea a avut un rol foarte important în dezvoltarea activității de finanțare, în dezvoltarea de proiecte, a lucrat foarte bine cu clienții noștri din sectorul privat, dar și cu Guvernul pentru a conveni asupra priorităților și pentru a ajuta la unele proiecte din sectorul public. Cred că Angela Sax a făcut o treabă extraordinară.

Prioritatea Caterinei Bjorlin Hansen este să continue aceste tendințe și să aprofundeze parteneriatul cu Guvernul și cu clienții noștri,  să fie "ambasadorul" BERD în Moldova, dar și avocatul Moldovei la BERD.

INFOTAG: În țara noastră se discută astăzi mult despre viitorul Aeroportului Internațional Chișinău: dacă acesta ar trebui să rămână în proprietatea statului sau ar fi mai bine să fie dat din nou în concesiune, de această dată unei companii cu renume din Occident. Chiar și membrii partidului de guvernământ au opinii diferite în această privință. Care este opinia BERD la acest subiect?

ODILE RENAUD-BASSO: Există diferite modele de gestionarea a aeroporturilor și este la latitudinea Guvernului să aleagă cel mai bun model pentru Aeroportul Internațional Chișinău.

Există exemple când aeroporturile sunt gestionate cu succes atât de companii private, cât și de sectorul public.

Dacă Guvernul va alege prima opțiune, atunci cel mai important lucru este să se asigure că totul se face foarte și foarte transparent. Competiția, procedurile de selecție și de plată ar trebui să fie foarte bine pregătite și transparente. Trebuie angajați profesioniști pentru că aceste activități sunt foarte și foarte importante.

Dar, așa cum am spus deja, există și țări în care aeroporturile sunt administrate public iar rezultatele sunt foarte bune. În acest caz, transparența este, de asemenea, foarte importantă. Este necesar să convingem cetățenii RM că Guvernul poate fi un bun manager, în ciuda unor exemple nu prea bune din trecut.

INFOTAG: În timpul deplasării la sudul țării unde ați inaugurat un nou tronson de drum, au existat lucruri care v-au atras atenția, care v-au surprins sau impresionat? Sau, dimpotrivă, v-au dezamăgit?

ODILE RENAUD-BASSO: Prima mea vizită în Moldova a avut loc iarna, așa că acum am avut ocazia să văd adevărata frumusețe a țării Dvs - lanurile de floarea-soarelui, câmpurile verzi, etc.

În același timp, mi-am dat seama că trebuie să investim mai mult, în special în drumuri. În Moldova există o nevoie reală în acest sens.

De asemenea, am fost foarte interesată să vizitez portul Giurgiulești și să înțeleg cu adevărat geografia accesului către port, care este o fereastră foarte importantă pentru comerț pentru RM. Cred că portul are un mare potențial care trebuie dezvoltat. Apropierea dintre Ucraina, Moldova și România este pur și simplu uimitoare. Am fost interesată să văd acest port și toate oportunitățile pe care le reprezintă pentru țară.

INFOTAG: Este BERD gata să facă mai multe investiții în portul Giurgiulesti? Credeți că portul are nevoie de mai multe investiții?
 
”Portul Giurgiulești este important pentru Moldova, dar și pentru Ucraina, ca parte a lanțului de solidaritate, pentru facilita exporturile și, într-un fel, a contribui la securitatea alimentară. Cred că este logic ca RM să dezvolte acest port, iar BERD este gata să ajute.” ODILE RENAUD-BASSO
 
ODILE RENAUD-BASSO: Da, cu siguranță este nevoie de mai multe investiții. Portul trebuie să se dezvolte în continuare și să își crească potențialul. De exemplu, am văzut multe camioane care așteptau să ajungă în port, creând un fel de blocaj, deci mai este încă de lucru pentru a crește capacitatea portului.

Cred că portul Giurgiulești este important pentru Moldova, dar și pentru Ucraina, ca parte a lanțului de solidaritate, pentru facilita exporturile și, într-un fel, a contribui la securitatea alimentară. Cred că este logic ca RM să dezvolte acest port, iar BERD este gata să ajute.

 

Comentarii [ 4 ] Adaugă

  1. 27.07.2023 05:46:54 Snejana
    Operativ lucrati! Bine ca este intalegerea in privinta cu un nou contract cu BERD.
  2. 27.07.2023 05:58:38 Mihail
    Noi credem ca BERD majoreaza volumu de investitii pina la 3 000 000 000 de euro in 2024.
  3. 27.07.2023 06:04:18 Elena
    BERD ne da inca 165 000 000 de euro, bravo!
  4. 01.08.2023 10:58:15 Lara
    Cu BERD, FMI si BM Moldova are relatiile superbe!

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.