Poster financiar

MINISTERUL FINANŢELOR A OBŢINUT ÎN BUGET 199,3 MIL. LEI ($10,9 MIL.) DIN PLASAREA VMS

05 iulie, 2017
MINISTERUL FINANŢELOR A OBŢINUT ÎN BUGET 199,3 MIL. LEI ($10,9 MIL.) DIN PLASAREA VMS

Rentabilitatea valorilor mobiliare de stat (VMS) s-a diminuat semnificativ. La licitaţia de marţi Ministerul Finanţelor a plasat hârtii de valoare în sumă de 199,3 mil. lei ($10,9 mil.). Indicele mediu al rentabilităţii a constituit 7,56%-8,00%, comparativ cu rentabilitatea de 7,64%-8,07% de la licitaţia precedentă.

Solicitaţi de corespondentul INFOTAG să comenteze situaţia, experţii şi participanţii profesionişti ai pieţei de capital susţin că diminuarea rentabilităţii VMS poate fi determinată de mai mulţi factori,

În primul rând, a crescut considerabil cererea la VMS. Dacă la penultima licitaţie cererea constituia 168m4 mil. lei, la licitaţia de marţi cererea a crescut până la 391,6 mil. lei.

În al doilea rând, autoritatea de reglementare a pieţei a diminuat cu un punct procentual rata de bază, care acum constituie 8%. În această situaţie, deţinătorilor de certificate ale Băncii Naţionale (BNM) le convine să cumpere hârtiile de stat, care nu sunt supuse impozitului pe venit.

În al treilea rând, băncile apreciază corect semnalul pe care BNM l-a dat pieţei, diminuând indicatorii principali ai politicii sale.

"BNM nu ar fi recurs la diminuarea ratei de bază, dacă nu ar fi prognozat temperarea ritmului inflaţiei. BNM încearcă să readucă indicele preţurilor de consum la ţinta de 5% plus-minus 1,5%. În prezent, inflaţia a depăşit aproape cu 1% acest parametru, constituind la sfârşitul lunii mai 7,4%", a menţionat dealerul unei bănci.

Participanţii pieţei de capital prognozează pentru viitorul apropiat o mare cerere la VMS, care, la rândul său, va ajuta Ministerul Finanţelor să menţină rentabilitatea acestora la nivelul de 8,00-8,50%.

 

Comentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 07.07.2017 01:43:40 Serafim
    Acuma situatia este normala - inflatia - 7,4%, HVS - 8%, venit - 0,65%.

Se adaugă un comentariu

  • имя
  • email
  • mesaj
Vă mulțumim!
Comentariul a fost primit. Acesta va aparea pe site-ul după ce editorul îl aprobă.