Maib_Craciun
Русский Română

Poster financiar

POMICULTORII NU SE GRĂBESC SĂ IA CREDITE ÎN CADRUL PROIECTULUI „LIVEZILE MOLDOVEI”

13 noiembrie, 2017
POMICULTORII NU SE GRĂBESC SĂ IA CREDITE ÎN CADRUL PROIECTULUI „LIVEZILE MOLDOVEI”

Producătorii agricoli nu se grăbesc să ia credite în cadrul proiectului de restructurare a sectorului pomiculturii „Livezile Moldovei”. Potrivit agenţiei INFOTAG, directorul proiectului, Iurie Brumărel, a spus luni, în cadrul unei conferinţe de presă, că din vara anului 2016 fermierii au solicitat  doar 7 mil. euro din cei 20 mil. euro prevăzuţi pentru primul an de activitate a proiectului.

El a amintit că proiectul este prevăzut până în anul 2022 şi are un buget de 120 de milioane de euro, acordaţi Republicii Moldova ca împrumut de către Banca Europeană de Investiţii. În acelaşi timp, suma nesolicitată va fi redistribuită pentru ceilalţi cinci ani.

„Activitatea scăzută a fermierilor este determinată de faptul că producătorii agricoli nu au garanţii pentru a obţine creditul de la bancă. Aceasta este o problemă tradiţională pentru agricultorii noştri. Cu toate acestea, proiectul prevede, de asemenea, finanţarea în leasing, fapt ce rezolvă parţial problema garanţiilor. De asemenea, trebuie menţionat faptul că proiectul activează de un an şi încă nu am reuşit să desfăşurăm o campanie de informare necesară, dar vom corecta acest neajuns în anul viitor”, a promis Brumărel.

Potrivit lui, până la sfârşitul proiectului „Livezile Moldovei”, în sectorul horticol vor fi investiţi cel puţin 240 mil. euro, deoarece, pentru obţinerea creditului, cota pomicultorului în proiectul investiţional trebuie să fie de cel puţin 50%. În acelaşi timp, în cota beneficiarului sunt incluse şi investiţiile făcute anterior.

Viceministrul Agriculturii, Vasile Luca, a spus că proiectul are ca scop de a facilita accesul producătorilor la finanţare pentru dezvoltarea sistemelor de infrastructură postrecoltare, de irigare şi sisteme antigrindină, precum şi pentru renovarea plantaţiilor.

„Sperăm că în 2018 suma împrumuturilor se va dubla sau chiar se va tripla datorită unei campanii de informare mai active. Acum începe perioada cea mai favorabilă pentru planificarea investiţiilor”, a spus el.

 

Comentarii [ 3 ] adaugă comentariu

 1. 13.11.2017 03:41:07 Ivan
  Problema consta in roata nu prea convinabila!
 2. 13.11.2017 03:47:27 Larisa
  Numai Mobiasbanca da ceva da altii banci stau prost cu proectul Livada Moldovei.est
 3. 14.11.2017 12:38:39 Drozd
  Inca o pricina - estre foarte biurocratizat procedura la bancii...

Se adaugă un comentariu

 • имя
 • email
 • mesaj
Vă mulțumim!
Comentariul a fost primit. Acesta va aparea pe site-ul după ce editorul îl aprobă.

Для просмотра содержимого этого блока Вам необходимо установить flash-player