Poster financiar

ACTIVITATEA INTENSĂ A BĂNCILOR ASUPRA CALITĂŢII AR PUTEA ÎNCETINI RITMUL DE CREŞTERE A LOR – PREŞEDINTELE MAIB, SERGHEI CEBOTARI

13 iunie, 2018
ACTIVITATEA INTENSĂ A BĂNCILOR ASUPRA CALITĂŢII AR PUTEA ÎNCETINI RITMUL DE CREŞTERE A LOR – PREŞEDINTELE MAIB, SERGHEI CEBOTARI

Activitatea intensă a băncilor asupra calităţii ar putea duce la încetinirea eficacităţii de dezvoltare a instituţiilor financiare, susţine preşedintele Moldova Agroindbank (MAIB), Serghei Cebotari.

Solicitat de reporterul agenţiei INFOTAG, el a spus că cerinţele înalte ale băncilor faţă de calitate vor afecta într-un anumit fel ritmul de creştere.

„Acţionarii vor fi nevoiţi să se împace cu aceasta, să se obişnuiască cu faptul că banca nu poate obţine rezultate impresionante în fiecare an şi mai ales să-şi crească profitul. Nu poţi avea o creştere la nesfârşit, deoarece acest lucru este direct legat de conjunctura de pe piață, care nu întotdeauna favorizează performanțele înalte”, a spus el.

Bancherul spune că uneori trebuie să accepţi faptul că, de exemplu, profitul actual va rămâne la nivelul anilor precedenţi și, în cel mai bun caz, va depăși ușor cifrele anterioare.

„Pentru a face acest proces cât mai blând posibil și, cel mai important, mai puțin vizibil pentru acționari, dorim să ne încercăm forţele pe alte piețe, având în vedere faptul că piața Moldovei este foarte mică. Strategia de dezvoltare a băncii noastre prevede deschiderea unor afaceri în străinătate, ceea ce va transforma MAIB într-un grup financiar regional”, a spus managerul.

Întrebat când banca intenționează să facă primul pas în această direcție, Serghei Cebotari a spus că MAIB este gata pentru acest lucru.

„Acum, că avem un scop și niște idei clare cu privire la modul de realizare a acestuia și, cel mai important, o situație financiară bună a băncii, suntem pe punctul de a ne extinde activitatea peste hotarele Moldovei. Sper ca noii investitori, care vor achiziţiona 41,09%, vor privi împreună cu noi în această direcție, urmărind același scop în strategiile lor. Cred că ei vor aproba deschiderea sucursalelor băncii în străinătate”, a spus el.

Bancherul spune că, „prin rezolvarea acestei sarcini, banca merge pe urmele clienților săi, care îşi deschid afaceri de succes în străinătate”.

„Trebuie să fim alături de ei pentru a continua sprijinul financiar din banca lor în alte țări. Și aici nu văd nicio problemă în ceea ce privește politica tarifară, comisioanele, ratele dobânzilor, linia de produse sau altceva care nu ne-ar permite să concurăm la egal cu alte bănci pe o nouă piață”, a spus Cebotari.

Potrivit lui, în lansarea pe alte pieţe există anumite probleme de ordin legislativ, ce ţin de implementarea normelor și regulamentelor autorităţilor de reglementare, cooperarea cu Banca Națională a Moldovei și cu băncile centrale din țările în care MAIB va deschide sucursale. (Textul integral al interviului cu președintele MAIB, Serghei Cebotari, îl citiți în numărul din iunie al revistei „Profit” pe site-ul www.profit.md).

 

Comentarii [ 3 ] adaugă comentariu

  1. 13.06.2018 03:40:28 Eudjen
    Nu suntem de acord ca sa fie inca mai rau...
  2. 13.06.2018 03:43:18 Lena
    Est6e destul de REUSIT bancher din MAIB, bravo dl Cebotari.
  3. 13.06.2018 07:19:45 Olivia
    Am auzit ca MAIB vre sa deschida sucursala in Rominia, este corect?

Se adaugă un comentariu

  • имя
  • email
  • mesaj
Vă mulțumim!
Comentariul a fost primit. Acesta va aparea pe site-ul după ce editorul îl aprobă.