Poster financiar

PIAŢA VALUTARĂ ESTE STABILĂ, IAR INTERVENŢIA BNM NU ESTE NECESARĂ – OPINIA DEALERILOR

23 iulie, 2018
PIAŢA VALUTARĂ ESTE STABILĂ, IAR INTERVENŢIA BNM NU ESTE NECESARĂ – OPINIA DEALERILOR

În doua şi a treia decadă a lunii iulie, situaţia de pe piaţa valutară a Moldovei dă dovadă de stabilitate, iar intervenţia Băncii Naţionale (BNM) nu este necesară. De această opinie sunt dealerii valutari cu care a discutat luni reporterul agenţiei INFOTAG.

„Cererea de valută pe piață este în general satisfăcută de oferta de dolari și de euro, înregistrate de casele de schimb valutar. Acest flux a crescut ușor în ultimele zile, dar nu într-atât încât se poate vorbi despre un val de ofertă de valută în numerar, aşa cum a fost la mijlocul lunii iulie 2017”, a spus unul dintre dealerii valutari.

În opinia sa, valul valutar în anul curent este în întârziere şi există opinii că acesta nu va fi înregistrat în asemenea volume de ofertă de dolari și de euro ca anul trecut.

„În ţară se atestă o tendință în care muncitorii migranți vin tot mai rar la odihnă în Moldova, preferând să-şi petreacă vacanţa în străinătate, iar acest lucru are un impact serios asupra ofertei de euro și dolari în casele de schimb valutar”, a spus interlocutorul agenției.

El a spus că, în prezent, marja la vânzarea de valută non numerar și în numerar a atins cea mai „îngustă” valoare. Rata comisionului la bănci constituie în medie 10 bani pentru un dolar si 15 bani pentru un euro, iar la casele de schimb valutar comisionul este de 3-4 bani pentru un dolar și 5-6 bani pentru un euro.

În ceea ce privește comportamentul dealerilor BNM de piață, aceştia au efectuat intervenții numai la începutul lunii iulie, iar acum urmăresc de la distanţă cum cererea de valută este satisfăcură de ofertă.

„Judecând după poziția autorității de reglementare pe piață, putem spune cu siguranţă că BNM nu va permite scăderea cursului leului moldovenesc. Anume din acest motiv participanții pieţei cred că rata de schimb a monedei naționale va rămâne stabilă până în toamnă”, notează participanții profesioniști de pe piață.

INFOTAG precizează: Pentru luni, 23 iulie, BNM a stabilit următorul curs oficial al leului în raport cu dolarul american şi moneda unică europeană: 16,6856 MDL:$1 şi, respectiv, 19,4396 MDL:1 euro.

 

Comentarii [ 4 ] adaugă comentariu

  1. 23.07.2018 04:42:25 David
    BNM poate sa pleaca in vacanta - totul este stabil...
  2. 23.07.2018 04:46:52 Viorel
    Acum BNM are posibilitatea sa face curs 15 MDL:$1, precis!!!
  3. 25.07.2018 05:50:10 Vlad
    Evident ca este mai bine chind leu este PUTERNIC!
  4. 26.07.2018 12:59:32 Vsevolod
    Stabilitatea mul inseamna, bine ca ea exista datorita politicii care promoveaza Banca Nationala.

Se adaugă un comentariu

  • имя
  • email
  • mesaj
Vă mulțumim!
Comentariul a fost primit. Acesta va aparea pe site-ul după ce editorul îl aprobă.