Poster financiar

OCTAVIAN ARMAȘU: DEPOZITARUL CENTRAL UNIC TREBUIE SĂ DEVINĂ UNUL DINTRE CEI MAI ACTIVI ACTORI AI PIEȚEI FINANCIARE

18 decembrie, 2018
OCTAVIAN ARMAȘU: DEPOZITARUL CENTRAL UNIC TREBUIE SĂ DEVINĂ UNUL DINTRE CEI MAI ACTIVI ACTORI AI PIEȚEI FINANCIARE

Depozitarul central unic (DCU) trebuie să devină unul dintre cei mai activi și eficienți actori în dezvoltarea pieței financiare a Moldovei, susţine guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Octavian Armașu.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la surse din cadrul BNM, despre aceasta el a declarat luni, la inaugurarea oficiului Depozitarului, de pe adresa Bănulescu-Bodoni 57/1, unde s-a întâlnit cu reprezentanții consiliului de supraveghere al Depozitarului. În cadrul vizitei, a fost prezentată echipa DCU și tehnologiile informaționale utilizate.

Armașu a atras atenția la rolul deosebit al depozitarelor centrale pentru sectorul financiar și la obiectivele puse în fața DCU.

„Este important ca DCU nu doar să presteze servicii de înaltă calitate, ci să devină unul dintre cei mai activi și eficienți actori în dezvoltarea pieței financiare. Reforma trebuie să faciliteze apariția de noi instrumente financiare, să ridice interesul investitorilor față de valorile mobiliare, să stimuleze emisiunile pe piața primară și tranzacțiile pe piața secundară”, a menționat șeful băncii centrale.

viceguvernAtorul BNM, Ion Sturzu, care patronează subdiviziunea BNM implicată în realizarea proiectului DCU, a remarcat că „reforma infrastructurii financiare nu trebuie să fie încheiată odată cu lansarea operațiunilor cu valori mobiliare corporative, ci trebuie să continue prin îmbunătățirea serviciilor, dar și prin implementarea a noi tehnologii și soluții pentru investitori, emitenți și participanții la DCU”.

Constituirea Depozitarului central unic este una din reformele-cheie ale pieței financiare din Republica Moldova, realizată în cadrul programului cu Fondul Monetar Internațional cu sprijinul acordat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltarea Internațională (USAID). Noul mecanism de evidență și decontare, oferit de DCU, va asigura un nivel înalt de transparență, siguranță și eficiență la efectuarea operațiunilor cu valori mobiliare. Modelul de activitate al Depozitarului central unic este bazat pe standardele și practicile internaționale în domeniul sistemelor de decontare, iar legislația națională privind DCU transpune reglementările aplicabile ale Uniunii Europene.

 

Comentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 02.01.2019 01:08:20 Grigore
    Cam slab este dezvoltata la noi piata corporativa din pacate!!!

Se adaugă un comentariu

  • имя
  • email
  • mesaj
Vă mulțumim!
Comentariul a fost primit. Acesta va aparea pe site-ul după ce editorul îl aprobă.